Yerlikaya’nın açıklamalarını farklı kelimeler kullanarak ifade edelim:
İçişleri Bakanı Yerlikaya, “2023 Kasım itibarıyla Türk vatandaşı olan Suriyeli sayısı 237 bin 995, 18 yaşını dolduran Suriyeli sayısı ise 156 bin 987” şeklinde bilgi verdi.
Yerlikaya, bu konuyla ilgili diğer istatistikleri şu şekilde açıkladı:
- Geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı: 3 milyon 254 bin 904.
- İkamet izni ile kalan Suriyeliler: 1 milyon 129 bin 614.
- Uluslararası koruma kapsamındaki Suriyeliler: 259 bin 468.
Bu verilere göre Türkiye’de toplam 4 milyon 643 bin 986 düzenli göçmen bulunuyor.
Suriye’den Türkiye’ye gelip vatandaşlık kazananların sayısı yıllardır tartışmalı bir konu olmuştur. Özellikle seçimler öncesinde bazı muhalefet siyasetçileri, yetkililerin vatandaşlık verilen Suriyelilerin sayısının eksik olduğunu iddia etmişlerdir.
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, geçen yıl yaptığı açıklamada, “vatandaşlık verilen Suriyeli sayısının 900 bini aştığını ve Suriyeliler dışındaki çeşitli milliyetlerden sığınmacılara da 258 bin vatandaşlık verildiğini” öne sürmüştü.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) Genel Müdürlüğü ise “vatandaşlık verilenlerin Türk halkından gizlenmediğini ve işlemlerin gizli bir yönetmelikle yürütülmediğini” açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler ve Göç İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı resmi veriler genellikle uyumlu olsa da, Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 4 milyon göçmen ve mülteci yaşamaktadır ve bu nüfusun yaklaşık yüzde 90’ını Suriyeliler oluşturmaktadır.
Nisan 2023’te eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da 230 bin Suriyeli’nin Türk vatandaşlığına kabul edildiğini açıklamıştı.
İçişleri Bakanı Yerlikaya, Cumartesi Anneleri ile ilgili olarak da şunları söyledi:
“Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda toplanmasına izin verilmemesi konusu, tam İstiklal Caddesi girişindeki yerle ilgili değil. Alternatif yerlerimizle ilgilidir. Geçen hafta temsilcileriyle bir araya gelerek bu konuyu sağlıklı bir şekilde görüştük. Bu hafta da görüşmeye devam edeceğiz. Şu ana kadar bu hafta herhangi bir gözaltı olayı yaşanmadı. Cumartesi Anneleri ile iyi niyetli bir şekilde ilerlemeye çalışıyoruz. Onlar zaten mağdur durumda. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, bu konuyu en iyi şekilde çözmeye çalışıyoruz.”
Cumartesi Anneleri, ilk olarak 1995 yılında Galatasaray Lisesi önünde kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak amacıyla eylemlere başlamıştı. 1999’da yoğun polis müdahalesinin ardından 10 yıl ara vermişler, ancak 2009’dan bu yana Galatasaray Meydanı’nda düzenli olarak eylemlerini sürdürüyorlardı. 2018 yılında Beyoğlu Kaymakamlığı, Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’ndaki toplanmalarını yasakladı ve o günden beri izin verilmiyor.
Bakan Yerlikaya ayrıca, Aysel Tuğluk’un durumu hakkında şunları söyledi:
“Aysel Tuğluk, terör örgütü propagandası suçlamasıyla ifadesi alınmak üzere davet edildi. Daveti kabul ederek yakınları eşliğinde mahkemede ifadesini verdi ve hastalığı göz önünde bulundurularak kelepçe takılmadan serbest bırakıldı.”