İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda (KEFEK), bakanlığının kadın erkek fırsat eşitliği politikaları ve kadına şiddetle mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
DEM Parti’li bazı milletvekillerinin, özellikle Doğu illerinde kadına şiddet ve diğer konularda kolluk kuvvetlerinin suça karıştığı iddialarına tepki gösteren Yerlikaya, “Kadına şiddet ve daha kabul edilemez saldırıları yapanın üzerindeki kıyafete bakmıyoruz. Suçluyu tasvip etmiyoruz, bu iğrenç bir şey. Üzerindeki elbise, üniforma ne olursa olsun, böyle bir ithamı kabul etmiyoruz.” dedi.
İnsan canının kutsal olduğunu ve bu alanda kadın, erkek ve çocuk ayrımı yapmadıklarını vurgulayan Yerlikaya, “Şu anda huzur ve güven ortamında bu çalışmalarımızı yapabiliyorsak, Türkiye’de huzur ve güven ortamında nefes alabiliyorsak, evimize gidebiliyorsak, çocuklarımız huzur içinde eğitim görebiliyorsa bu, kahraman kolluk güçlerimiz sayesindedir. Bu arkadaşlar şehit olma pahasına cansiparane çalışıyorlar. İçlerinde suça karışanlar varsa, disiplin kurullarında, meslekten memuriyetten men ettiğimiz kişiler de var.” diye konuştu.
“PKK’nın Eleman Temin Etme Çabaları Bitme Noktasında”
Yerlikaya, bölücü terör örgütü PKK’nın eleman temin etme çalışmalarına dikkat çekerek, örgütün yöredeki kız çocuklarına yönelik istismarının da konuşulması gerektiğini vurguladı.
Örgüte katılımın bitme noktasına geldiğini belirten Yerlikaya, “Ülke içinde terörle mücadelede gelinen nokta, 22 yıldan beri en düşük seviyede. Katılım ve terör eylemleri açısından geldiğimiz noktada bu işin bitme noktasına geldiğini görüyoruz. Ülke dışında, Irak ve Suriye’de de hükümetimiz döneminde ‘teröristan’ adacıkları kurdurmamak gibi bir hedefimiz var ve bunu da başaracağız.” ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanlığının en temel görevlerinin önlemek ve yakalamak olduğunu dile getiren Yerlikaya, yılbaşından bugüne kadar yapılan çalışmalarla hırsızlık olaylarında Türkiye geneli ortalamasının yüzde 46,5 oranında azaldığını ve olayların aydınlatılma oranının yüzde 75’e çıkarıldığını belirtti.
Yerlikaya, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında en güçlü aile yapısının Türkiye’de olduğunu, bunun da birçok kötülük ve suç türlerine karşı daha dirençli hale gelinmesini sağladığını ifade etti. Ayrıca, “Uyuşturucu kullanımı açısından dünyada en düşük ilk 10’dayız.” dedi.