Abdulmelik el-Husi, liderlik ettiği gruba ait El-Mesira televizyonunda yaptığı konuşmada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ve buna karşı verilen tepkilere ilişkin açıklamalarda bulundu.
AA’nın haberine göre; Husi lider, “Düşmanla (İsrail, İngiltere ve Amerika) bağlantılı gemilerin Hint Okyanusu’ndan Ümit Burnu’na geçmesini engelleyeceğiz.” dedi.
Husi, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ilişkin olarak “Düşman İsrail, Amerika’nın katılımı ve bazı Batılı ve Arap ülkelerinin katkılarıyla Gazze’de kelimenin tam anlamıyla yüzyılın suçunu işliyor.” şeklinde konuştu.
ABD’nin Gazze Şeridi’ne sınırlı miktarda havadan yardım yaparken, aynı zamanda Gazze halkını öldürmek için İsrail’e tonlarca bomba sağladığını belirten Husi, ABD ve Batılı ülkelerin, çocuklar ve kadınlar da dahil olmak üzere Filistin halkını öldürmek için İsrail’e en ölümcül silahları vermekten çekinmediğine dikkat çekti.
Husi, ABD’nin havadan yardım indirme operasyonlarının gerçek ihtiyacın çok küçük bir kısmını karşıladığını ve bununla kamuoyunu yanıltmayı ve Müslüman halkların dikkatini dağıtarak suç işlemeyi sürdürmeyi amaçladığını ifade etti.
Husi lider, Filistin halkının Gazze Şeridi’ndeki büyük acılarına rağmen, olağanüstü bir kararlılık, sabır, istikrar ve uyum sergilediğini söyledi.
Kızıldeniz’deki Gelişmeler:
Yemen’deki İran destekli Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023’ten beri Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor.
Husilerin eylemlerinin ardından birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te çok uluslu “Refah Muhafızı Operasyonu” adında bir deniz görev gücü oluşturdu.
ABD güçleri, bu süreçte Yemen’den atılan füzeleri ve kamikaze dronları birkaç kez düşürdü.
Avrupa Birliği (AB), Kızıldeniz’deki seyrüsefer güvenliği için 19 Şubat’ta Aspides misyonunu başlatırken, İtalya da 5 Mart’ta parlamento kararıyla bu misyona katıldı ve taktik komutayı üstlendi.
Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştirilmektedir.