Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zorunlu deprem ve zorunlu afet sigortasındaki (ZAS) yenilikler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Şimşek, zorunlu deprem sigortasının 17 Ağustos 1999 tarihindeki 7,4 büyüklüğündeki Gölcük Depremi sonrasında bir kanun hükmünde kararname ile getirildiğini hatırlatarak, bu sigorta ile sivil konutların sigorta kapsamına alındığını ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) kurulduğunu belirtti.
2012 yılında Afet Sigortaları Kanunu ile son şeklini alan bu sigorta modeline değinen Şimşek, şu bilgileri paylaştı:
“Kurulduğundan beri zorunlu deprem sigortası, sivil konutlara deprem teminatı sağladı. 6 Şubat 2023’te gerçekleşen depremler sonrasında yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi yapıldı. 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK, 11,3 milyon poliçe kapsamında deprem teminatı sunuyor.”
Haziran sonu devreye alınması hedefleniyor
Şimşek, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de doğa kaynaklı afetlerin sayısındaki artışın hasarları artırdığına dikkati çekti. “Depremde binalar üzerinde yıkıcı hasarlar oluşurken, diğer doğal afetlerde daha çok konut içindeki taşınır mallarda hasar meydana geliyor. Bu durum, depremin yanı sıra diğer doğa kaynaklı afetler için de sigorta himayesinin zorunlu tutulması ve teminat kapsamına konut içindeki taşınır malların da eklenmesini gerekli kıldı,” dedi.
Şu anki durumda zorunlu deprem sigortası ile yalnızca depremin ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının sivil konutlarda neden olduğu maddi zararların teminat altına alındığını belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kısa süre içinde devreye girecek olan ZAS ile sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını da sigorta teminatına dahil edilecek. Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar sigorta kapsamına alınacak. Ayrıca, şu an zorunlu deprem sigortası ile köy alanlarına teminat sağlanmazken, zorunlu afet sigortası ile bu alanlar da kapsama alınacak. Amacımız, ZAS’ı haziran sonu itibarıyla devreye almaktır.”