Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros, “1 Haziran’dan 28 Eylül 2023’e kadar 45 bin 454 göçmen ülkeden çıkarıldı, geriye kalan düzensiz göçmenlerin durumu üzerinde çalışmalarımız sürmektedir” açıklamasında bulundu.
DHA’nın haberine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Göç ve Uyum Alt Komisyonu, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı.
Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros, komisyon üyelerine düzensiz göçle mücadele, Türkiye’deki göçmen nüfusu, uyum politikaları, sığınmacılar ve güvenli gönüllü geri dönüş süreçleri hakkında sunum yaptı. Toros, “28 Eylül 2023 itibarıyla ülkemizde yasal olarak bulunan 4 milyon 741 bin 115 yabancı mevcut. Bu sayının yaklaşık yüzde 70’ini geçici koruma altındaki Suriyeliler oluşturuyor ve şu an itibarıyla 3 milyon 279 bin 152 Suriyeli geçici koruma altında bulunuyor. Ülkemize öğrenim, turizm, çalışma, yatırım, ticaret gibi amaçlarla gelmiş 1 milyon 174 bin 13 yabancı ise ikamet veya çalışma izni ile ülkede bulunmaktadır. 2023 yılının ilk 8 ayında 32 milyondan fazla yabancı ülkemize giriş yaparken, 31 milyonun üzerinde yabancı ise ülkemizden çıkış yapmıştır. Bu veriler düzenli göçü yansıtmaktadır” dedi.
“İSTANBUL MODELİ UYGULANIYOR”
Toros, 2023 yılında 111 bin 624 yabancının kendi isteğiyle Türkiye’yi terk ettiğini belirtti. Düzensiz göçle mücadelede “İstanbul Modeli” adı verilen bir yöntemin uygulanmaya başlandığını açıklayan Toros, “İstanbul Modeli sayesinde kolluk birimleri, şüpheli yabancıların kimlik kontrolünü yapmaktadır. Hem jandarma hem de emniyet birimleri, yabancılardan, Türkiye’de kalabilmelerini sağlayan belgeleri talep etmektedir. Bu belgelerle ilgili uygulama konusunda İstanbul’da yoğun bir eğitim programı yürüttüğümüzü belirtmek istiyorum. Göç İdaresi personeli, emniyet ve jandarma personeline konuyla ilgili eğitimler vermektedir. Kimlik kontrolü sırasında yasal olarak Türkiye’de kalmalarına izin veren belge sunulursa, herhangi bir sorun oluşmaz ve kişi serbest bırakılır. Ancak bazı durumlarda tereddüt yaşanabilir. Bu tür tereddütlerin giderilmesi için Göç İdaresi tarafından kurulan 157 Yabancılar İletişim Merkezi’ni kullanmaktayız. Kolluk birimleri, gerektiğinde bu merkezi arayarak tercümanlık hizmeti alabilmektedir” şeklinde konuştu.
“PARMAK İZİ VERİ TABANI SORGULAMASI YAPILIYOR”
Yasa dışı göçmenlerin tespiti ve geri gönderilme süreçlerine dair bilgi veren Toros, şunları söyledi:
“Mobil göç noktalarına yabancılar getirilmektedir. Bu noktalarda Göç İdaresi personeli bulunmaktadır. Personel, parmak izi ile veri sorgulaması yapabilmektedir. Türkiye’ye vize ile gelen yabancılardan alınan parmak izleri, Türkiye temsilcilikleri aracılığıyla elde edilmekte ve bu veriler Göç İdaresi tarafından saklanmaktadır. Ayrıca, Türkiye’de ikamet eden yabancılardan da parmak izleri alınmaktadır ve bu bilgiler Göç İdaresi’nin veri tabanı olan GöçNet’te saklanmaktadır. Parmak izi sayesinde kişinin kimliği, fotoğrafı ve diğer kimlik bilgileri elde edilmektedir. Mobil göç noktalarında da GöçNet kullanılmaktadır. Bu veri tabanından yabancıların durumu detaylı bir şekilde sorgulanabilmektedir. Yasal kalış hakkına sahip yabancılar hızlıca tespit edilebilmektedir. Yasal olarak Türkiye’de kalmaya hakkı olmayan yabancılar için ise idari gözetim süreci başlatılmakta ve sınır dışı kararı alınmaktadır” dedi.
Toros, yakalanan düzensiz göçmen sayısına dair şu bilgileri verdi: “1 Haziran’dan itibaren yakalama sayıları önemli ölçüde arttı. Haziran ayında 19 bin 189, temmuz ayında 26 bin 850, ağustos ayında 28 bin 16 ve 28 Eylül itibarıyla 31 bin 272 düzensiz göçmen yakalandı. 1 Haziran’dan 28 Eylül 2023’e kadar 45 bin 454 göçmen sınır dışı edildi ve geriye kalan düzensiz göçmenlerin işlemleri hala devam etmektedir.”