7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırılarının sona ermesi, bölgeye yönelik insani yardımların artırılması ve Hamas’ın elindeki İsrailli rehinelerin serbest bırakılması çabaları sürerken, aynı zamanda savaş sonrası Gazze’nin geleceğiyle ilgili görüşmeler devam ediyor.
Gazze’deki savaşın sona ermesinin ardından bölgenin geleceğine dair İsrail, ABD ve çeşitli bölge aktörleri arasında derin görüş ayrılıkları yaşanıyor. Jerusalem Post gazetesine göre, İsrail yönetiminin savaş sonrası için gizli bir planı bulunuyor. Üç aşamalı plan, Tel Aviv’in Arap ülkeleriyle normalleşmesini de içeriyor ve birkaç yıl sonra İsrail’in Filistin devletini tanıma perspektifi sunuyor.
Taslak, “geçiş dönemi” olarak adlandırılan ilk iki aşamayı içeriyor. Bu aşamalarda, Gazze’deki yönetim İsrail ordusuna devredilecek ve aynı zamanda Suudi Arabistan, Mısır, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve diğer Arap ülkelerinin oluşturacağı bir koalisyon, “yeni Filistin Yönetimi’nin” kuruluşu için çalışacak.
İkinci aşamadaki çalışmalar, İsrail’in Arap dünyasıyla normalleşmesiyle entegre edilecek. Arap koalisyonu tarafından oluşturulan yeni Filistin yönetimi, Gazze’nin idaresini İsrail ordusundan devralacak. Ancak İsrail, Hamas ya da Mahmud Abbas’ın yakın çevresiyle doğrudan bağlantılı kimsenin bu yönetimde olmamasını şart koşuyor. Ayrıca, Gazze’de güvenlik operasyonları yürütme hakkını saklı tutmak istiyor.
Eğer Gazze’de kurulacak yönetim başarılı olursa ve bölgede istikrar sağlanırsa, Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi’nin de eğitim, terör yönetimi ve idare işlevselliği konularında reformlar yapması öngörülüyor. Tüm bu aşamaların ardından 2 ila 4 yıl süresince İsrail’in mevcut Filistin Yönetimi sınırları içinde kalan bir Filistin devletini tanıması ve ek yerleşim yeri ihtiyacı olmayan bazı bölgeleri de Filistin devletine vermesi öngörülüyor.