Türkiye, hava filosunu genişletmek amacıyla F-35 satın almayı planlıyordu. Fakat ABD’nin katı tutumu nedeniyle Eurofighter’a yönelmişti. Ancak bu sefer de Avrupa ülkelerinin engellemeleri ile karşı karşıya kaldı. Türkiye’nin toplamda 40 adet almayı düşündüğü Eurofighter Typhoon savaş uçağıyla ilgili sorunlar devam ederken, Ankara’nın rotasını bu iki ülkeye çevirebileceği düşünülüyor.
Türkiye’nin toplamda 40 adet almayı planladığı Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının ihracatına, üretici ülkeler konsorsiyumunda yer alan Almanya’nın itiraz etmesini Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu noktada başka seçeneklerimiz de mevcut” şeklinde yorumladı. Peki Türkiye’nin savaş uçağı alternatifleri neler ve hangi ülkelerde üretiliyor?
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretinden önce yaptığı, “40 Eurofighter Typhoon savaş uçağı almayı düşünüyoruz” açıklamasıyla başlayan tartışmalar hala sürüyor. İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya konsorsiyumu tarafından üretilen Eurofighter’ın Türkiye’ye ihracatına Almanya olumlu bakmıyor.
Eurofighter ihracatının, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz arasında yapılan ikili görüşmede gündeme gelmediği belirtilse de yapılan açıklamalarda Almanya’nın bazı politik nedenlerle uçağın ihracatına karşı çıktığı iddia ediliyor.
Son olarak Katar ziyareti sonrasında konuya ilişkin açıklama yapan Erdoğan, “Bir diğer konu da Eurofighter Typhonn meselesi… Kaldı ki Eurofighter konusunda da aslında İngiltere’nin bakışı olumlu. Maalesef Almanya’da bir sıkıntı söz konusu. Fakat pürüzleri gidermek için İngiltere’nin olumlu yaklaşımı oldu. Almanlarla konuyu görüşeceklerini söylüyorlar. Bu noktada başka alternatiflerimiz de yok değil” dedi.
Türkiye’nin ABD’den almayı düşündüğü F-16 Blok 70 savaş uçaklarına da değinen Erdoğan, “F-16 meselesinde biz muhataplarımıza dedik ki ‘Amerika Birleşik Devletleri’nin kongresi varsa bizim de kongremiz yani Meclisimiz var’ Parlamentomuzdan nihai karar çıkmadıktan sonra söyleyecek herhangi bir şey yok.
Ben Cumhurbaşkanı olarak bunu parlamentoya sevk ettim ve bana teşekkür ettiniz. Görevimi yaptım ama sizlerden de bir şey bekliyorum. Sizler de eş zamanlı olarak bu konuda kongrenizden bunu geçirin, beraberce eş zamanlı olarak bu adımları atalım diyorum” ifadelerini kullandı.
Şu anda Türk Hava Kuvvetleri’nin, 4.5 nesil bir savaş uçağı arayışında olduğu biliniyor. Eurofighter Typhoon ve F-16 Blok 70 dışında pazarda, Fransız yapımı Dassault Rafale ve İsveç yapımı SAAB Gripen gibi seçenekler bulunuyor.
Ancak gerek bu uçaklarda yer alan ABD ve Alman yapımı parçalar gerekse iki ilişkiler sebebiyle Rafale ve Gripen seçeneği de çok mümkün gözükmüyor.
Böyle bir durumda alternatif olarak, Çin ve Rus yapımı savaş uçaklarıyla, Çin-Pakistan ortak yapımı JF-17 Thunder savaş uçağı kalıyor. Üç alternatifte yer alan uçaklar da NATO standardı dışında olduğu için olası bir tedarikte, uçakların Türk aviyonikleriyle teçhiz edilmesi gündeme gelebilir.
Burada diğer önemli bir konunun, bahsi geçen 4.5 nesil savaş uçağının tedarik takvimi ile Milli Savaş Uçağı KAAN’ın harbe hazır hale gelmesinin planlandığı 2034 yılı arasındaki makas olduğu değerlendiriliyor.