Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki gerilim devam ederken, barış müzakereleri hala sürüyor

Tarih:

Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki gerilim devam ederken, barış müzakereleri hala sürüyor. Almanya’nın başkenti Berlin’de bugün Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan bir araya gelecek. Ana gündem maddeleri arasında barış anlaşması ve sınır belirleme komisyonunun çalışmaları bulunuyor. Kafkasya’daki son gelişmeleri ve Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki gerilimi değerlendiren tarihçi ve Doğu Bilimi Uzmanı Dr. Armen Petrosyan, barış görüşmelerinin ne durumda olduğunu açıkladı.

Barış anlaşması müzakereleri aslında Ekim 2023’ten beri çıkmaza girmiş durumda. Dağlık Karabağ’daki savaşın ardından Azerbaycan, Batı’nın arabuluculuğunu kabul etmeyerek müzakereleri zora soktu. Bakü, özellikle Batılı platformlarda yeni müzakere önerilerini reddederek Rusya ve Gürcistan gibi ülkelerde görüşmeler yapmayı tercih etti. Ancak Petrosyan’a göre, bu durumun altında yatan nedenler arasında, Bakü’nün yeni müzakere gündemini belirlemek ve Ermenistan’a yeni talepler sunmak istemesi de var.

Ancak, son zamanlarda taraflar arasında belge paylaşımı çevrimiçi olarak devam ediyor. Ancak Ermenistan’ın değerlendirmesine göre, Azerbaycan’ın sunduğu son versiyonlarda belgenin temel maddelerinde gerileme olduğu görülüyor. Barış antlaşmasının geleceği ise oldukça belirsiz.

Bu belirsizliğin birkaç nedeni var. İlk olarak, Azerbaycan’ın Türkiye’nin desteğiyle yapıcı olmayan davranışlar sergilemesi. İkincisi, Ukrayna’daki savaşın bölgedeki uzlaşmayı zorlaştırması. Üçüncüsü ise Rusya’nın nüfuzunun zayıflaması ve bölgedeki askeri dengelerin bozulması.

Ermenistan’ın güvenliği için ise farklı faktörler devreye giriyor. Rusya ile devam eden işbirliği önemli, ancak Ermenistan aynı zamanda AB, ABD ve diğer ülkelerle ilişkilerini derinleştiriyor. Fransa ile yapılan anlaşma, Ermenistan’ın güvenlik politikasında değişikliklerin bir işareti olarak kabul edilebilir.

Ancak Ankara’nın tutumu, ilişkilerin normalleşmesinin önündeki engellerden biri olarak görülüyor. Türkiye, normalleşmenin öncelikli olarak Ermenistan ile ilişkilerle bağlantılı olduğunu düşünüyor, bu da Azerbaycan’ın çıkarlarına ters düşüyor. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi, Azerbaycan’ın politikalarını etkiliyor ve stratejik kayıplara yol açabilir. Ancak henüz Türkiye’den somut adımlar bekleniyor ve normalleşme süreci belirsizliğini koruyor.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Netanyahu’nun Ziyaretinin Ardından Macaristan’dan UCM’ye Rest: Çekilme Süreci Başlatılıyor

Macaristan hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taraf olma statüsünden...

Ankara’dan İsrail’e Sert Mesaj: “Yayılmacı Gündeminizi Türkiye’ye Saldırarak Gizleyemezsiniz”

Dışişleri Bakanlığı, İsrail hükümetinde görevli bazı bakanların Türkiye’yi hedef...

Fidan, Brüksel’de Yoğun Temaslarda: NATO Zirvesinde Kritik Görüşmeler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için...

Ankara’dan Orta Asya’daki Sınır Uzlaşısına Destek Mesajı

Türkiye, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın sınırlarının kesiştiği noktaya ilişkin...
error: Content is protected !!