Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kasım 2012’den sonra ilk defa Mısır’a gitmesi Mısır basınında da yer buldu. Erdoğan’ın ve Türkiye’nin eleştirilmesine alışkın devlet yanlısı medya kuruluşlarının, Temmuz 2023’te resmi diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması ve iki ülke arasında yakınlaşma belirtilerinin görülmesiyle daha yumuşak bir dil kullanmaya başladığı dikkat çekti.
BBC Türkçe’nin bildirdiğine göre, birçok televizyon Cumhurbaşkanı Sisi’nin Erdoğan’ı Kahire Havaalanı’nda karşılamasını ve ortak basın toplantısını yayınladı. Televizyon sunucuları ve yorumcular Mısır’ın Türkiye’ye yakınlaşma politikalarını övdü.
‘MISIR’IN TÜRKİYE’Yİ DEĞİŞTİRMEYE ZORLAMASI ÜZERİNE YAPILAN GÖRÜŞME BAŞARILI’
Gazeteci İbrahim İsa, ziyaretin Türkiye’nin Mısır’a olan tutumunu değiştirmeye zorlayan Mısır liderliğinin başarılı olduğunu iddia etti. İsa, Al-Qahera Wal Nas TV’deki programında, görüşmenin bölgesel ve uluslararası düzeyde Mısır politikalarını yansıttığını ve büyük siyasi bir olay olduğunu vurguladı.
Aynı şekilde, Sada el-Balad TV’den hükümet yanlısı sunucu Ahmed Musa, Mısır’ın doğru yolda olduğunu ve Cumhurbaşkanı Sisi’nin dünya liderleriyle olan iyi ilişkilerinden övgüyle bahsetti. Kahire’deki iki cumhurbaşkanının buluşmasının önceden hayal bile edilemez olduğunu ve iki ülke arasında büyük bir değişim olduğunu belirtti.
Mısır merkezli Suudi Arabistan kanalı MBC Masr, başkent Kahire’deki Türkiye büyükelçisiyle röportaj yaptı. Büyükelçi, Erdoğan’ın ziyaretinin başarılı olduğunu ve iki ülkenin geleceği için yeni bir sayfa açması gerektiğini belirtti.
‘İLİŞKİLERDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI’
Mısır’daki birçok gazete, bu buluşmayı manşetlerine taşıdı ve Mısır ile Türkiye arasında yeni bir dönemin başladığını vurguladı. Neredeyse tüm gazeteler, Sisi ve Erdoğan’ın el sıkışmasını gösteren fotoğrafları kullandı. Birçok yazar Mısır’ın sağduyusunu övdü.
Al-Akhbar gazetesi, “Sisi ve Erdoğan, Gazze’de derhal ateşkes çağrısı yaptı” başlığıyla yayımlandı. Youm7 gazetesi ise, “Mısır ve Türkiye: Tarihi ilişkiler ve Filistin davasına destek” başlığı altında ilişkilere dikkat çekti. Al-Masry al-Youm’daki Abdul Latif el-Manawy, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, son zamanlarda ülkesi ile Mısır arasında güven inşa etmeye çalıştı ve bu, Mısır’ın krizden bu yana gösterdiği bilgelik ve sağlam duruşla desteklendi” yorumunu yaptı.
‘MISIR BASKI UYGULAYACAK DURUMDA DEĞİL, TÜRKİYE’NİN BİR ORTAĞA İHTİYACI VAR’
Al-Ahram gazetesindeki bir başyazıda, Sisi ile Erdoğan arasındaki “tarihi zirvenin, Mısır’ın ulusal güvenlik ihtiyaçlarına yanıt verme ve ilişkilerini çeşitlendirme çabaları çerçevesinde gerçekleştiği” ifade edildi.
Bazı muhalif medya platformları ise Mısır’ın Türkiye’yi değiştirmek için baskı yapacak bir konumda olmadığını, ancak Türkiye’nin siyasi ve ekonomik statüsünü güçlendirmek için bir ortağa ihtiyaç duyduğunu savundu.