Putin’in Pekin ziyareti, Batı medyasının odak noktası haline geldi. Gazeteler, Putin’in yeni dönemdeki ilk yurtdışı ziyaretinin, Çin ile artan ittifakı vurguladığını belirtirken, ziyaretin zamanlaması dikkat çekiyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir yıldan kısa bir süre içinde ikinci kez Çin’e ziyaret düzenliyor. Çinli mevkidaşı Xi Jinping’in daveti üzerine 16 ve 17 Mayıs’ta Pekin’e gidecek olan Putin’in ziyareti, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve Rusya’nın Ukrayna’daki ilerlemeleri sırasında gerçekleşiyor.
Küresel fay hatlarının aktif olduğu bir dönemde gerçekleşen ziyaret, özellikle ABD ve Batı ülkeleri tarafından yakından takip ediliyor. Batı medyası, ziyaretin, giderek derinleşen Rus-Çin ittifakının son işareti olduğunu öne sürüyor.
CNN’e göre, ziyaret, Washington yönetiminin İsrail’e verdiği destek nedeniyle artan uluslararası tepkilerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşiyor ve iki liderin, Amerikan gücünü azaltma ve alternatif bir platform sunma fırsatı bulabilecekleri bir platform sağlayabilir.
Economist’in haberine göre, Rusya ve Çin arasındaki ekonomik ve askeri bağlar giderek güçlenirken, Putin’in Jinping ile “sınırsız” bir ortaklık arayışında olduğu iddia ediliyor. Guardian gazetesi ise bu ilişkiyi “sınırsız dostluk” olarak nitelendiriyor.
Ziyaretin, ticaret, enerji ve güvenlik konularında uzmanlaşmış ekipler arasında derinlemesine görüşmelere sahne olacağı belirtiliyor. Gözlemcilere göre, Putin’in Çin’den Sibirya’nın Gücü 2 doğal gaz boru hattı için anlaşma istemesi ve Çin’in Ukrayna’daki savaşa daha fazla destek vermesini beklemesi bekleniyor. Ayrıca, Putin’in Çin finans piyasalarına erişim talebi de bulunabilir.
BBC ise Çin’in, Ukrayna krizi sonrası Moskova için hayati bir müttefik haline geldiğini ve savaşı kınamayı reddederek Rusya ile ticareti sürdürerek Putin’e destek verdiğini belirtiyor. Ancak, BBC, Jinping’in Putin’in taleplerini karşılamaya hazır olup olmadığını sorguluyor.