Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığı ve ilgili kurumların 2024 bütçesini sundu.
GAZZE’DEKİ TÜRK VATANDAŞLARI
Fidan, Dışişleri Bakanlığı’nın ilgili tüm kurumlarıyla uyum içinde çalışarak yardımları hedeflerine ulaştırmak için büyük çaba harcadığını ifade etti. “Bu zamana kadar 11 uçak dolusu insani yardım malzemesini Gazze’ye Mısır üzerinden gönderdik. Ayrıca, sahra hastaneleri, tıbbi ekipman, ilaç ve diğer yardım malzemeleriyle dolu büyük bir gemimiz de Mısır’a ulaştı” şeklinde konuştu.
Gazze Şeridi’nde bulunan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’ndeki yaralıların tedavisi için aktif çaba sarf edildiğini belirten Fidan, “Gazze’den çıkardığımız 27 hasta ve 12 refakatçi Ankara’ya getirildi, 61 hasta ve 49 refakatçi ise dün akşam Mısır’a nakledildi.” bilgisini paylaştı. Fidan, “Aynı zamanda bugüne kadar 170 vatandaşımız ve aileleri Gazze’den çıkarıldı” dedi. Gazze’de kalan 983 Türk vatandaşı ve ailelerinin tahliye çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
Fidan, Gazze’den çıkışların bugün ve gelecek günlerde de devam edeceğini vurguladı.
MİLLİ DIŞ POLİTİKA
Fidan, 2023’te bölgede barış ve güvenliğin tesisine, refah ortamının geliştirilmesine, dış ilişkilerin yapısal zeminde güçlendirilmesine ve küresel hedeflerin ilerletilmesine yönelik olarak Dışişleri Bakanlığı olarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Milli dış politika izlediklerini vurgulayan Fidan, silahlı çatışmalar, terörizm, düzensiz göç, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı gibi çeşitli sınamaların birbirini etkileyip beslediğine dikkat çekerek, “Bu ortamda artan imkan ve kabiliyetlerimizle, geniş bir bakış açısıyla sahada ve masada güçlü bir diplomasi yürütüyoruz” dedi.
Fidan, 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki “İsrail vahşeti neticesinde” Filistin halkının yaşadığı insanlık trajedisine vurgu yaparak, “Hamas’ı yok etme adına Gazze’nin topyekun hedef alınması, hastanelerin, okulların, camilerin bombalanması karşısında sessiz kalamayız” ifadesini kullandı. Türkiye’nin, devam eden katliamın durması, vahşetin son bulması ve bölgedeki gerilimin daha fazla tırmanmaması için krizin ilk gününden bu yana yoğun diplomasi trafiği içerisinde olduğunu belirtti.
GAZZE İÇİN TEMASLAR
Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail ve Filistin devlet başkanları dahil birçok liderle temaslar kurduğunu ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile Arap Birliği Ortak Zirvesi’nde “İsrail saldırılarının bir an önce durdurulması, iki devletli çözümün bir an önce hayata geçirilmesi” mesajının iletilmiş olduğunu söyledi. Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın liderliğinde İstanbul’da düzenlenen “Filistin İçin Tek Yürek” zirvesindeki barış çağrısının “küresel vicdanın sesi” olduğunu ifade etti. Bölge ülkelerinin İsrail’e karşı tek sesle tepki göstermelerinin, İsrail üzerinde kolektif baskı uygulanması açısından önemli olduğunu vurgulayan Fidan, “Artık Batı, bu noktada moral üstünlüğünü tamamıyla kaybetmiş durumdadır. Buradan sonra gidecek bir yer de yoktur” değerlendirmesini yaptı. Fidan, TBMM’nin uluslararası platformlarda çözüme yönelik çabalarının Türk milletinin bu konudaki iradesini yansıtması açısından özellikle değerli olduğunu dile getirdi.