Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, NTV canlı yayınında ekonomi ve gündeme dair soruları yanıtladı. Yılmaz’ın açıklamalarından önemli başlıklar şöyle: “Bu yıl ekonomik ve sosyal politikalar öncelikliydi. İstihdamı artırma ve enflasyon önceliklerimizdi. Diğer önemli bir konu ise depremdi. Depremin yaralarını sarmak için çalışıyoruz. Dış politikada Gazze gündemimizdeydi. Yoğun bir yıl geçirdik.”
“BÜTÇE VE CARİ AÇIK RİSKİNİ TÜRKİYE AŞTI”
“Ekonomide mevcut ihtiyaçlara göre politikalar geliştirirsiniz. Pandemi sonrasında Türkiye en hızlı toparlanan ülkelerden biri oldu. Reel ekonomiyi hızla toparladık. Depremin etkileri nedeniyle bütçe ve cari açık sorunlarımız vardı. Türkiye son bir yılda bu riskleri aştı. İki alanda da güçlendik, enflasyonla mücadele sürecini tamamladık.
Yıl sonunda 5,2 bütçe açığı ile yılı kapattık. Deprem harcamalarını çıkarırsak 1,6 bütçe açığı ile kapattık. Bu yıl için 6,4 hedefliyoruz.”
“ENFLASYON YIL SONUNDA YÜZDE 38’E DÜŞECEK”
“Enflasyonla mücadelede geçiş döneminde güçlendiren adımlar attık. Mayıs’tan sonra düşüş başlayacak demiştik. Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında düşüş sürecek. Yıl sonunda enflasyon yüzde 38 seviyesine düşecek. 2026’da ise yüzde 10’un altına inmeyi planlıyoruz. 2026’da tek haneli enflasyon hedefliyoruz.”
“TÜKETİM DEĞİL ÜRETİM ODAKLI BÜYÜME HEDEFİMİZ”
“3 yıla yayılan bir planımız var. Tüketim değil, üretim odaklı büyümeyi hedefliyoruz. Bir yandan enflasyonla mücadele ederken, diğer yandan büyümeyi amaçlıyoruz. Bu kolay bir şey değil. 3 yıllık perspektifte hem enflasyonu düşürmeyi hem de istikrarlı büyümeyi amaçlıyoruz. Kısa vadede enflasyon ile büyüme arasında tartışmalar olabilir. Ancak en sağlıklı büyüme fiyat istikrarıdır. Orta vadede bu iki hedef arasında bir çelişki görmüyoruz.
İlk çeyrekte 5,7 oranında bir büyüme yakaladık. İhracat büyümeye 5 çeyrek sonra katkı sağlamaya başladı. 5 dönem sonra ihracat pozitife geçmiş durumda. Bu da politikalarımızın sonuç verdiğini gösteriyor.”
“SEÇİM SONRASI MB REZERVLERİ 60 MİLYAR DOLAR ARTTI”
“OVP seviyesinde yıl sonunda yüzde 4’lük bir büyüme bekleniyor. Döviz ihtiyacımız da azaldı. Seçim öncesi spekülatif bir hava vardı. Seçim sonrası Merkez Bankası’nın rezervleri 60 milyar doların üzerinde arttı. Piyasada güçlü bir toparlanma var.”
“KKM GÖREVİNİ YAPTI, AŞAMALI OLARAK ÇIKIYORUZ”
“KKM başlangıçtan itibaren geçici bir düzenlemeydi. Görevini yaptı, artık aşamalı olarak çıkıyoruz.”
BORSA’DA İŞLEM VERGİSİ OLACAK MI?

“Yapacağımız vergi düzenlemeleri enflasyonu artırıcı değil, kayıt dışılığı azaltıcı nitelikte olacak. Sosyal medyada çok spekülatif yorumlar görüyoruz. Yetkililer açıklamadan söylentilere itibar edilmemeli. Borsada yapılan işlemler üzerinden cüzi bir miktar alma tartışmaları yapılıyor. Borsada kazançlar üzerinden bir vergi yok. Sadece 10 binde 1 işlem ücreti olabilir mi bunun tartışması var.”
YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI
“Mevcut anayasamız darbe sonrası dönemde hazırlanmış, vesayetçi bir anlayışa sahip. Birçok madde değiştirildi ama ideal bir anayasamız yok. Türkiye’nin artık sivil iradeyle oluşturulmuş bir anayasaya ihtiyacı var. Diğer partilerle bir süreç yürütülüyor. Toplumdan da destek alarak bu süreci tamamlamayı ümit ediyoruz. İnşallah hep birlikte başarırız.”
SİYASETTE YUMUŞAMA
“Olumlu bir gelişme bu. Mutlaka farklılık olacak. Demokrasi böyle bir şey. Üslup ve usul çok önemli. Siyasette rekabet edelim ama saygımızı koruyalım. Milli meselelerde tüm partilerin ortak duruş sergilemesi önemli.”
SUÇ ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELE
“Türkiye Yüzyılı Vizyonu’muz var. Orada en temel başlıklardan biri Huzurun Yüzyılı. Terörle ve çetelerle mücadele ediyoruz. İçerde insanımızın huzurunu bozan çetelere karşı bir mücadele var. Bu yeni bir şey değil. Güvenlik konusunda tavizsiz bir şekilde çabalarımızı sürdüreceğiz.”
İSRAİL İLE ‘TİCARET’
“Ticarette Türkiye, dünya genelinde örnek olmuştur. Diğer ülkelere de örnek olmasını temenni ediyoruz. Türkiye, diplomaside, yaptırımlarda ve hukuki alanlarda Filistin’in yanında duruyor.”
ABD İLE F-16 ANLAŞMASI
“ABD ile birçok konuda tartışmalar yaşadık. Terör örgütleri ile mesafe konusunda arzu edilen noktada değiliz. Ancak ABD ile Türkiye’nin ortak menfaatleri var. Lobilerin iki ülke arasını açmasına izin vermemeliyiz. Şimdi farklı bir hava var. F-16 ve bazı unsurlar bunun parçası. İsveç’in NATO’ya üye olması sonucunda bazı kısıtlamalar kalktı. Bu süreç diğer alanlarda da olumlu sonuçlar yaratabilir.”
DEPREME HAZIRLIKTA SON DURUM
“Deprem en temel önceliklerimizden biri. Depremin yaralarını sarmak için çalışıyoruz. Tarihimizin en büyük afetini yaşadık. Yoğun bir inşa ve ihya faaliyeti devam ediyor. Her ay 10-15 bin konutun teslimi devam ediyor. Yıl sonunda 200 bin konutu hak sahiplerine vereceğiz. Altyapıda da çalışmalarımız sürüyor. 2 yılda 2 trilyon TL kaynak ayırdık.
Kentsel dönüşümde 2.3 milyon konutumuzu dönüştürdük. Yeni bir kanun ve başkanlık kurduk kentsel dönüşümle ilgili. Çabalarımızı yoğun bir şekilde sürdüreceğiz.”
31 MART SONRASI REFORM SÜRECİ
“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi doğru bir sistem. Riskli bir bölgede yaşıyoruz, tüm yaşanan sıkıntılara rağmen istikrarı sağlayan bir sistem. Bu sistem de elbette iyileştirilebilir. Sistemi daha iyi hale getirecek reformlar elbette mümkün.”