Dünya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “BM Güvenlik Konseyi’nde 5 daimi üye ve geçici üyeler, sadece Amerika’nın ret oyuyla maalesef malum ateşkes reddedildi. Tek başına, böyle adalet olur mu? Aslında adil bir dünya mümkün ama Amerika’yla değil. Çünkü Amerika İsrail’in yanında yer alıyor” sözlerini konuşuyor. İngiliz The Guardian, ‘Adalet bu mu?’ ifadesine vurgu yaparak Erdoğan’ın reform çağrısını öne çıkardı.
Başkan Erdoğan’ın ifadeleri:
İsrail, Gazze halkının suyunu, gıdasını, elektriğini ve iletişimini keserek milyonlarca insanı açlığa ve ölüme mahkum etmiştir. Bugün Gazze’de sadece çocuklar, kadınlar, yaşlılar, gazeteciler değil aynı zamanda insanlığa dair tüm değerler de yok edilmektedir. Maalesef bu vahşet karşısında uluslararası kuruluşlar ve insan hakları örgütleri ihlallerin önüne geçecek hiçbir somut adım atmıyor. Biz ne dedik? Dünya beşten büyüktür. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Amerika’nın ret oyuyla ateşkes reddedildi. Tek başına böyle adalet olur mu? Böyle adil bir dünya olur mu? Aslında adil bir dünya mümkün. Ama Amerika’yla değil. Çünkü Amerika, İsrail’in yanında, parasıyla bütün silah, mühimmatıyla yer alıyor. Ey Amerika, bunun hesabını nasıl vereceksin? İsrail’in yanında yer alan Aylan bebeklerinin karşısında yer alanlara diyoruz ki biz de sizin karşınızdayız.
BM Konseyi reforme edilmelidir.
Ülkemizdeki Gezi olayları ve Ukrayna’nın işgalinde, BBC’den CNN’ine kadar birçok ünlü basın organının failleri gizlemek ve zulmü gözlerden kaçırmak amacıyla olay yerlerine kamp kurup saatlerce canlı yayın yaptığına şahit olduk. Gazze’de görevli Anadolu Ajansı kameramanı şehit düştü, ancak medyanın bu konuda sessiz kalması dikkat çekici. Basın özgürlüğünden bahsedilirken, Gazze’de hayatını kaybeden 70’ten fazla basın mensubunun olaya duyarsız kalınması insan hakları ihlallerini gizlemenin bir örneğidir.
Gazze’de yaşanan insanlık dramına rağmen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin harekete geçmemesi ve İsrail’i koruma eğilimine gitmesi büyük bir hayal kırıklığıdır. 121 ülkenin “Çatışmalar bir an önce dursun” çağrısı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin çabaları, güvenlik konseyinin daimi üyelerini etkilemeye yetmemiştir. Bu nedenle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin reforme edilmesi zorunludur.
Gazze’de yaşanan zulme karşı Birleşmiş Milletler’in aciz ve işlevsiz yapısı tüm dünya tarafından sorgulanacak ve bu durum, insanlık vicdanı ve hukuk önünde hesap verilmesi gereken bir durum olarak değerlendirilecektir. Gazze’deki zulme karışanlar uluslararası mahkemelerde hesap vermelidir. Gazze’deki acıların ardından Birleşmiş Milletler’in eski yapısının devam etmesi kabul edilemez. Gazze’de yaşanan trajedilerin bir daha tekrarlanmaması, zalimlerin cezalandırılması ve dünya genelindeki masum insanların güvenli bir geleceğe sahip olabilmesi için mücadele devam edecektir. Gazze’deki masumların yanında olmaya ve adaletin sağlanması için çaba göstermeye devam edeceğiz.