Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu’nun gerçekleştiği New York’ta düzenlenen Türk-Amerikan İş Konseyi 13. Türkiye Yatırım Konferansı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, dünya genelinde satın alma gücüne göre 11. büyük ve nominal olarak 17. büyük ekonomi konumundaki Türkiye’nin, uluslararası yatırımcılar için güvenli bir liman olma rolünü sürdürdüğünü belirtti.
Erdoğan’ın ABD ziyaretinde iş dünyası temsilcileriyle gerçekleştirdiği buluşmada, Türkiye ve ABD’nin NATO çatısı altında uzun yıllara dayanan müttefiklik ilişkilerine değinerek, bu ortaklığın Avrupa-Atlantik coğrafyasının güvenliği, barışı ve istikrarına önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı. İkili ticaret hacminin son 10 yılda %150 arttığını ve Türkiye’nin ABD için önemli bir ticaret partneri olduğunu belirtti. 2022 sonu itibarıyla ikili ticaret hacminin 32 milyar doları aştığını ifade eden Erdoğan, hedeflerinin 100 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalamak olduğunu dile getirdi.
Erdoğan, Türkiye’nin Karadeniz’deki doğal gaz ve petrol keşfi sonrasında enerji arama ve üretme çalışmalarını hızlandırdığını, İstanbul Finans Merkezi’nin de ülkeyi bir finans ve enerji merkezi haline getirmeyi amaçladığını açıkladı. Ayrıca Türk Hava Yolları’nın dünya genelinde 121 ülkeye uçuş gerçekleştirdiğini ve Amerika’da 12 noktaya direkt uçuş yapıldığını söyledi.
Erdoğan, ABD ile turizm alanındaki işbirliklerinin olumlu sonuçlar verdiğini belirterek, 2022’de Türkiye’yi ziyaret eden ABD’li turist sayısının 1 milyonu aştığını ve bu rakamın artmasını beklediklerini ifade etti. Türkiye’nin Amerikan şirketleri için önemli bir üretim ve hizmet merkezi olduğuna dikkat çekti ve Türkiye’nin son 21 yılda ekonomik alanda büyük başarılar elde ettiğini vurguladı. Erdoğan, Türkiye’nin son 20 yılda 252 milyar doların üzerinde uluslararası doğrudan yatırım çektiğini ve küresel yatırımlardaki payının 2022’de %1,03 olduğunu belirtti. Türkiye’ye yatırım yapan Amerikan şirketlerine ve girişimcilere teşekkür etti ve Türkiye’nin birçok uluslararası şirket tarafından bölgesel bir üretim, ihracat, yönetim, lojistik, mühendislik ve Ar-Ge merkezi olarak tercih edildiğini dile getirdi.