COP28: Türkiye neden yenilenebilir enerji taahhüdüne dahil olmadı?

Tarih:

Dubai’de devam eden Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28’inci Taraflar Konferansı (COP28), 118 ülkenin küresel yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma taahhüdünde bulundu.

Gönüllülük esasına dayanan ve bağlayıcılığı olmayan taahhüt metnini, Türkiye’nin yanı sıra Suudi Arabistan, Rusya ve Çin gibi önde gelen petrol üreticileri ve tüketicileri henüz imzalamadı.

COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, delegelere hitaben “Daha fazlasına ihtiyaç var. Tüm tarafların en kısa sürede katılmasını rica ediyorum” dedi.

İmzacı ülkeler, küresel enerji verimliliğinin 2030’a kadar iki katına çıkarılması konusunda da anlaşmaya vardı.

Türkiye’nin imzalamamasıyla ilgili olarak Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin, bu durumu “üzücü ve şaşırtıcı” olarak tanımladı. Şahin, Türkiye’nin ulusal hedeflere yakın olduğu ve bu tür taahhütlerin piyasayı ve yabancı yatırımcıyı yönlendirdiği göz önüne alındığında, küçük farklara rağmen metni imzalamalarını beklerdiğini belirtti.

Türkiye delegasyonunun hidroelektrik santrallerini yenilenebilir rakamlara dahil ettiği için üç kat hedefinin yüksek olduğunu düşündüğünü ifade eden Şahin, “Ancak COP28’de bahsedilen aslında rüzgar, güneş vb.” dedi.

Şahin ayrıca, Türkiye’nin yenilenebilir enerjinin önünü açmayı hedefleyen bir ülke olarak bu bildiriyi imzalaması gerektiğini ve yapıcı bir iklim ve enerji dönüşümü politikası izlemesi gerektiğini vurguladı.

COP28’de, küresel üretimin yüzde 40’ından fazlasını gerçekleştiren 50 petrol ve gaz şirketi, 2030 yılına kadar metan emisyonlarını sonlandırma ve en geç 2050 itibarıyla faaliyetlerini karbonsuzlaştırma taahhüdünde bulundu. Ancak bu taahhütlerin bağlayıcılığı bulunmuyor.

Ayrıca, 22 ülkeden oluşan bir grup, 2050 yılına kadar küresel nükleer enerji kapasitesini üç katına çıkarmak için bir deklarasyon yayımladı. Ancak nükleer enerji kullanımına çevre örgütlerinin tepkisi sürüyor.

Dubai’de başlayan BM iklim zirvesi, 30 Kasım’da başlamış olup 12 Aralık’ta sona erecek.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

AB’den ABD’ye ticaret resti: 95 milyar euroluk gümrük vergisi listesi masada

Avrupa Birliği, ABD ile sürdürülen ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması...

Katolik dünyasında bir ilk: ABD’li Kardinal Prevost Papa seçildi, adını Leo XIV olarak duyurdu

Katolik Kilisesi, tarihinde bir ilke daha tanıklık etti. 69...

Trump: İngiltere ile tarihi bir ticaret anlaşmasına imza attık

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Krallık ile müzakere edilen...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hindistan-Pakistan geriliminin sıcak çatışmaya dönüşmesinden endişeliyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan’ın Pakistan’a yönelik füze saldırılarıyla...