COP28 iklim zirvesinde, 2050 yılına kadar küresel olarak net sıfır emisyona ulaşmak için tüm fosil yakıtlardan kaçınılması konusunda ülkelerin temsilcileri anlaşmaya vardı.
COP28 Başkanı Sultan al-Jaber, bu sabah Dubai’deki BM Genel Kurulu’nu açtıktan birkaç dakika sonra anlaşmayı duyurdu.
Sultan al-Jaber, anlaşmanın iklim değişikliğine kapsamlı bir yanıt sunduğunu ve 1,5 derece hedefini sağlam bir eylem planıyla koruduğunu belirtti.
ANLAŞMANIN İÇERİĞİ
Belge, enerji sistemlerinde adil, düzenli ve hakkaniyetli bir şekilde fosil yakıtlardan uzaklaşılması için önümüzdeki on yılda eylemlerin hızlandırılması amacıyla tarafları teşvik ediyor. Metin, sıcaklık artışlarını 1,5 santigrat derece ile sınırlamak için derin, hızlı ve sürekli azaltımlara ihtiyaç olduğunu kabul ediyor.
Anlaşma, kömür enerjisinin aşamalı olarak azaltılmasına odaklanmanın yanı sıra, 2030’a kadar küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması ve ülkelerin düşük emisyonlu teknolojilerin geliştirilmesini hızlandırması için çağrıda bulunuyor.
ELEŞTİRİLER
Anlaşma, yoksul ülkelerin fosil yakıtlardan uzaklaşmayı finanse etme ve ekonomilerini küresel ısınmaya uyum sağlama konusundaki eksiklikleri nedeniyle eleştiriliyor. AB, Kanada, Danimarka ve İrlanda’dan bakanlar metni tarihi olarak nitelerken, Küçük Ada Devletleri İttifakı üyeleri ise metindeki endişe verici boşluklara dikkat çekti.
Bazı gelişmekte olan ülkeler, zengin ülkelerin emisyonlarını daha hızlı bir şekilde azaltmaları gerektiğini savunuyor. Çevre grubu WWF ise anlaşmanın şiddetle ihtiyaç duyulan bir gelişme olduğunu, ancak kömür, petrol ve doğal gazın tamamen ortadan kaldırılması konusunda hala yetersiz olduğunu belirtti.