Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, salı günü Pekin’de Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmede, Çin’in Türkiye’den tarım ürünü alımlarını artırmayı ve turizm ile havacılık gibi sektörlerde işbirliğini genişletmeyi hedeflediğini ifade etti.
Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ayrıntı verilmeden Çin’in istikrarlı küresel tedarik zincirleri sağlamak için Türkiye’den yardım istediği belirtildi.
Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu dönemde Kuşak ve Yol Girişimi ile Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor girişimimiz daha da büyük önem kazanmıştır. Kuşak ve Yol Girişimi ile Orta Koridor’un uyumlaştırılması ve Irak’taki Kalkınma Yolu gibi somut adımlar atmayı hedefliyoruz,” dedi.
Fidan, Pekin’de Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Çinli mevkidaşı ile kapsamlı ve verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti.
Fidan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine vurgu yaparak, 2023’te ikili ticaret hacminin 48 milyar dolara ulaştığını ve Çin’in Türkiye’nin Asya’daki birinci, dünyada ise üçüncü büyük ticaret ortağı olduğunu söyledi. Fidan, “Bu ticaret büyük oranda Çin’in lehine. Ticaret rakamlarını nasıl daha dengeli hale getirebiliriz konusunu tüm görüşmelerimizde gündeme getirdik. Türk tarım ürünlerinin ithalatı konusundaki kısıtlamaların kaldırılması gibi pratik öneriler sunduk. Turizm ise işbirliğimizi daha da geliştirmek istediğimiz bir diğer alan,” dedi.
Fidan, daha fazla Çinli turistin Türkiye’ye gelmesini hedeflediklerini ve bu hafta Çin Kültür ve Turizm Bakanı’nın Türkiye’yi ziyaret edeceğini belirtti.
Enerji alanında da işbirliğini artırmak istediklerini söyleyen Fidan, nükleer enerji ve kıymetli madenlerin değerlendirilmesi konularında işbirliği fırsatlarının bulunduğunu ve ilgili kurumların bu konuları görüştüğünü ifade etti.
Çinli şirketleri yüksek teknolojili ürünlerin Türkiye’de üretimi ve AR-GE merkezleri kurmaya davet eden Fidan, bu sayede Çinli şirketlerin Türkiye üzerinden Avrupa, Orta Doğu ve Afrika pazarlarına erişimlerinin kolaylaşacağını söyledi.
Ulaştırma konusuna da değinen Fidan, “Bu dönemde Kuşak ve Yol Girişimi ile Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor girişimimiz daha da büyük önem kazanmıştır. Kuşak ve Yol Girişimi ile Orta Koridor’un uyumlaştırılması ve diğer bazı ulaştırma koridorlarıyla entegrasyonu için örneğin Irak’taki Kalkınma Yolu gibi somut adımlar atmayı hedefliyoruz,” dedi.
Fidan, ikili işbirliği mekanizmalarına işlerlik kazandırmak istediklerini ve bu konuda Çinli mevkidaşıyla mutabık kaldıklarını belirtti. Bu amaçla Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi Eş Başkanı olarak atandığını ve komitenin bu yıl içinde toplanmasını arzu ettiklerini söyledi. Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetini tekrar ileterek, bu yıl içinde Çin Devlet Başkanı Şi’yi Türkiye’de ağırlamak istediklerini ifade etti.