Bakanlık, X sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, 103 hava aracının, Tayvan Boğazı’nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattını geçtiği ve Tayvan’ın “Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)” ilan ettiği bölgede uçtuğunu belirtti.
Açıklamada, dün akşamdan bu sabah saatlere kadar 10 “SU-30”, 12 “J-10”, 4 “J-11”, 10 “J-16” tipi savaş uçağının Tayvan Boğazı’ndaki itibari “orta çizgiyi” geçtiği, 2 “Y-20” tipi yakıt ikmal uçağı ile 2 “BZK-005” tipi silahsız insansız hava aracının ADIZ’ın güneybatısında uçtuğu kaydedildi.
Bu, “son 24 saat içinde tespit edilen en yüksek sayıdaki uçuş” olarak kayıtlara geçti. Çin, Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in nisan ayında ABD’deki ziyaretlerinin ardından 8-10 Nisan’da Ada çevresinde başlattığı tatbikatın son gününde tespit edilen 91 uçuş ile o güne kadar görülen en yoğun hareketliliği yaşamıştı.
Açıklamada, 9 Çin savaş gemisinin de Ada çevresinde görüldüğü belirtilirken, uçakların ve gemilerin “telsiz uyarılarına tabi tutulduğu ve savaş uçakları, devriye gemileri ve füze sistemleriyle izlendiği” belirtildi.
Açıklamada, devam eden askeri provokasyonların Tayvan Boğazı’ndaki tansiyonu yükseltmek ve bölgede güvensizlik oluşturmak dışında bir işe yaramayacağına dikkat çekilerek Pekin’e “tek taraflı yıkıcı eylemlerine son verme” çağrısı yapıldı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin’deki günlük basın toplantısında uçuşlara ilişkin soruya yanıt verirken, bunun diplomatik bir mesele olmadığını ve Tayvan Boğazı’nın Çin’in topraklarının bir parçası olduğunu belirterek cevaptan kaçındı.
Sözcü Mao, “Tayvan Boğazı, Çin’in topraklarının bir parçasıdır ve ‘orta çizgi’ gibi bir şey yoktur.” ifadesini kullandı.
Çin ordusu, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos 2022’de Tayvan’ı ziyaretinin ardından Ada çevresindeki askeri devriye faaliyetlerini ve ADIZ ile “orta çizgiyi” geçtiği uçuşları düzenli hale getirmişti.
Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık, Çin’de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Komünistler ve Milliyetçiler arasındaki iç savaşın başlamasından bu yana sürmektedir. Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahiptir.
Tayvan Adası’nı topraklarının bir parçası ve Tayvan Boğazı’nı kara suları olarak gören Pekin, “tek Çin” politikasını savunarak Tayvan’ın uluslararası arenada bağımsız bir devlet olarak tanınmasına karşı çıkmaktadır.
Bölgedeki yabancı ülkelerin askeri varlığına karşı çıkan Çin, Ada’nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerektiğinde güç kullanımını dışlamamaktadır.