Çin, bilimsel araştırmalar için yeryüzünün altında 10.000 metre derinliğinde bir delik açma çalışmalarına başladı. Ülkenin en derin sondaj kuyusu, petrol açısından zengin Sincan bölgesinde bulunuyor. Aynı gün, Çin ilk sivil astronotunu Gobi Çölü’nden uzaya gönderdi.
Çin medyası, bu projenin “Çin’in derin dünya araştırmalarında bir dönüm noktası olduğunu ve yüzeyin altındaki derin bölgeleri incelemek için eşsiz bir fırsat sağladığını” bildirdi. Sondaj kuyusunun, ondan fazla kıtasal tabakaya ve 145 milyon yıllık Kretase sistemi kalıntılarının ötesine kadar ulaşacağı belirtiliyor.
Bilim insanları, bu deliği enerji kaynaklarını ve zengin mineralleri keşfetmek amacıyla kullanacak ve Dünya’nın derin bileşimini inceleyecek. Ayrıca deprem ve volkan patlaması gibi çevresel felaketlerin risklerini değerlendirmek için de sondaj kullanılacak. Projeyi önde götüren China National Petroleum Corp., bu sondajın derin yeraltı sondaj teknolojilerini test etmek amacıyla da kullanılacağını belirtiyor.
Sondaj makinesinin tasarım derinliği yaklaşık 11.100 metreye kadar ulaşabilen 2.000 ton ağırlığındadır. Ancak sondajın 457 gün süreceği tahmin ediliyor. Taklimakan Çölü’nde bulunan sondaj kuyusunun zorlu bir kazı olduğu ve zeminin sert ve karmaşık yer altı koşullarına sahip olduğu ifade ediliyor. Çin Mühendislik Akademisi’nden bilim insanı Sun Jinsheng, projenin zorluklarını “Sondaj projesinin inşaat zorluğu, büyük bir kamyonun iki ince çelik kabloya bağlanması gibi düşünülebilir” şeklinde açıklıyor.
Bununla birlikte, Çin’deki sondaj kuyusu en derin olsa da dünya rekorunu elinde tutmayacak. Bu rekor, birkaç yıl öncesine kadar 20 yıllık bir sondajın ardından 1989 yılında 12.262 metre derinliğe ulaşan Rus Kola Superdeep Kuyusu’na aitti. Ancak 180 dereceye kadar çıkan sıcaklık nedeniyle çalışmalar 1992’de durdurulmak zorunda kalındı ve tesis üç yıl sonra kapatıldı. Şu anda rekor, Rusya’daki Sakhalin-I kuyusuyla 12.376 metre derinlikte bulunuyor.