Brüksel’de bir süredir devam eden çiftçi protestoları bugün daha da şiddetlendi. Başkent Brüksel’de bulunan Avrupa Birliği Genel Merkezi çevresinde, Avrupa Birliği liderleri vergi artışları, maliyetlerin yükselmesi ve düşük maliyetli ithalata karşı çiftçilere daha fazla destek sağlanması için baskı yapan çiftçiler tarafından traktörlerle çevrildi.
Bir traktörün üzerinde “Eğer dünyayı seviyorsanız, onu yönetenleri destekleyin” yazılı bir pankart görülürken, başka bir pankartta “Çiftçi yoksa, gıda da yok” ifadesi yer aldı.
AB Parlamentosu’nun önündeki meydan, traktörlerle dolup çiftçiler şenlik ateşleri yaktı ve havai fişekler patlattı. Bazı çiftçiler binaya yumurta attı. Polis, Brüksel’deki ana caddelerde yaklaşık 1000 traktörün yolları kapattığını belirtirken, çevik kuvvet ekipleri de bölgeye yönlendirildi.
Çiftçi Kevin Bertens, Brüksel dışındaki bir bölgeden yaptığı açıklamada, “Bugün burada kaç kişi olduğumuza ve bu eylemin tüm Avrupa’da yaşandığına bakarsanız, umutlanmalısınız. İnsanların tarımın ne kadar önemli olduğunu anlaması için umutlanmalıyız. Bu bir gıda meselesi” dedi.
Çiftçiler, düşük ödemeler, ağır vergiler, yeşil kurallar ve haksız rekabetle başa çıkma konusunda sıkıntı yaşadıklarını söylüyorlar. Avrupa genelinde, Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya, İtalya ve Macaristan gibi pek çok AB ülkesinde çiftçiler, son zamanlarda uygulanan tarım politikalarına karşı tepki gösteriyor.
Çiftçilerin eleştirdiği konular arasında Birliğin tarım politikaları, doğa restorasyon hedefleri, destekleme kesintileri, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkisiyle ortaya çıkan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri, Ukrayna’dan gelen ucuz tahıl ürünleri ve su tasarrufu önlemleri bulunuyor. Avrupa genelindeki çiftçiler, geçen yıldan bu yana akaryakıt fiyatları, vergi artışları ve destekleme ödemelerinin yetersizliği nedeniyle çeşitli kuruluşların önüne çamur veya gübre dökerek, yolları kapatarak veya protestolar düzenleyerek tepkilerini dile getiriyorlar.
Avrupalı çiftçiler, AB’ye yönelik eleştirilerinde, “Yeşil Mutabakat” kapsamında tarımsal üretimi zorlaştıran karbon gübre ve pestisit kullanımına getirilen sıkı kuralları vurguluyorlar. Ayrıca, Polonya ve Romanya’da ucuz Ukrayna tahılının ithalatının yasaklanması talepleri öne çıkarken, Fransa’da artan yakıt fiyatları ve İtalya’da “Yeşil Mutabakat” programı ile artan maliyetler tepkilerin odak noktasını oluşturuyor.