Pençe Kilit Operasyonları’nda 12 askerin hayatını kaybetmesinin ardından oluşturulan ve AKP, MHP, İYİ Parti ve Saadet-Gelecek grubu tarafından onaylanan ortak bildiriye katılmayan CHP, bu duruşunu sürdürecek. CHP, kendi metinlerini kullanarak asker ölümlerinde ihmal olup olmadığının araştırılması çağrısında bulunacak ve bu konuda etkili bir iletişim stratejisi izleyecek. Parti kaynaklarına göre, CHP, “AKP ile herhangi bir konuda bir araya gelmeme” politikasını benimseyecek.
CHP, tabana bildiriye imza atmayı reddetme kararını açıklamak konusunda zorlanacağını kabul etmekle birlikte, seçmenlere bu kararı anlatmak için çaba gösterecek. İYİ Parti’nin de ortak bildiriye imza atmama tepkisine karşı, “Kimseden korkmuyoruz” diyerek CHP, “İktidarın çarkına su taşımayacağız” düşüncesini vurgulayacak.
AKP’Yİ SORUMLU TUTMAK
CHP, TBMM’de kapalı bir oturum düzenlenmesi ve Pençe-Kilit Operasyonu’na dair bilgilendirme taleplerini sürdürecek. AKP’nin “Bölücü örgütü bitirdik” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ve 21 yıldır yaşanan asker ölümlerinin sorumlusunun iktidar olduğunu seçmene aktaracak.
Parti temsilcileri, iktidarın terörle ilişkilendirerek CHP’yi kötüleme çabalarına karşı, iktidarın asker ölümlerine karşı aldığı umursamaz tavırdan örnekler sunacak. Bu bağlamda, “Ankara’da şehit cenazesi olduğu sırada Meclis’te mangal partisi düzenlenmesi, TRT’deki müzik yayınları, Osman Öcalan’ın TRT’ye çıkarılması” gibi örnekleri dile getirecek.
TBMM NEDEN BİLGİLENDİRİLMEDİ?
CHP, bütçe görüşmelerinin ardından 19 Ocak’ta başlayacak yasama faaliyetlerinde Pençe-Kilit Operasyonları’nda yaşananları anlatılması konusundaki tavrını sürdürecek. Bu bağlamda, “Milli Savunma Bakanı TBMM’yi neden bilgilendirmedi? Ulusal yas neden ilan edilmedi?” gibi sorulara yanıt arayacak.