Gazze’deki çatışma ölümleri sürdürüyor.
Batılı ülkeler, savaşın başında İsrail’i güçlü bir şekilde destekledi ve İsrail’in meşru savunma hakkını vurguladı.
Ancak Filistinli sivil kayıpları arttıkça, artan halk protestoları ve kamuoyu baskısı, hükümetlerin tutumlarını etkilemeye başladı.
BM Genel Kurulu, Gazze’de “acil insani ateşkes” talep eden bir tasarıyı oyladı. Genel Kurul’un üçte dörtünden fazlası ateşkes talebini destekledi.
ABD, savaşın başından beri İsrail’e adeta sınırsız destek vermesine rağmen, karara karşı oy kullanan sadece 10 ülkeden biriydi.
ABD’nin tarihsel olarak aynı çizgide olduğu ülkeler olan Birleşik Krallık ve Almanya da belirleyici oy kullanmaktan kaçındı ve çekimser kaldı.
Washington Post’un dikkat çeken bir analizi, “ABD İsrail konusunda daha da yalnızlaştı” başlığını taşıdı. Gazete, ABD’nin müttefiklerinin çekimser oy kullandığını ve Londra, Berlin ve Paris’teki kitlesel protestoların bu değişimi güçlendirdiğini belirtti.
Haberde, “Avustralya, Kanada ve Japonya dahil olmak üzere pek çok sadık ABD müttefikinin, daha önceki oylamada çekimser kalmış olmalarına rağmen, tutumlarını BM’nin son kararı lehine değiştirdiği” ifade edildi.
Bolivya, İsrail’in Gazze’deki eylemlerini doğrudan eleştirdi ve diplomatik ilişkilerini 31 Ekim’de resmen kesti. Ayrıca, Güney Afrika, Ürdün, Türkiye, Şili, Kolombiya, Çad, Honduras ve Bahreyn gibi sekiz ülke de İsrail’deki büyükelçilerini geri çekti.