Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023” araştırması sonuçlarını değerlendirerek, Türkiye Raylı Sistemler AŞ’nin (TÜRASAŞ) listedeki başarısına dikkat çekti. Uraloğlu, TÜRASAŞ’ın önceki yıla göre 64 basamak yükselerek sanayinin dev şirketleri arasındaki yerini sağlamlaştırdığını belirtti. Uraloğlu, TÜRASAŞ’ın üç bölge müdürlüğünde yaklaşık 4 bin personelle, 370 bin metrekare kapalı alanda milli ve yerli teknolojiler geliştirip ürettiğini vurguladı. “Demir yollarımızı modern yerli araçlarımızla donatmayı sürdürüyoruz. Türkiye’nin üreten gücü olmaktan gurur duyuyoruz,” dedi.
Uraloğlu, Milli Elektrikli Tren setinin uluslararası standartlarda üretildiğini ve bu setlerin Avrupa Birliği Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik Sertifikasına (TSI) sahip olduğunu belirtti. Setlerin ihtiyaca göre bölgesel ve şehirlerarası çalıştırılmak üzere 3’lü, 4’lü, 5’li ve 6’lı araç sayısına sahip olarak üretildiğini, her bir setin 324 yolcu taşıdığını ve ilk üç setin şu anda yolcu taşımacılığına devam ettiğini ifade etti. Dördüncü setin montaj işlemleri ve fabrika testlerinin devam ettiğini de ekledi. Uraloğlu, TÜRASAŞ tarafından üretilen milli yük vagonunun Avrupa’da sınıfının en hafif ve en fazla yük taşıyan vagonu olduğunu ve bu vagonların yerlileşme ve millileşme hareketi doğrultusunda oluşturulduğunu belirtti.
Uraloğlu, saatte 225 kilometre hıza uygun ve 8 araçlı olarak üretilecek Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti’nin tasarım çalışmalarının final aşamasında olduğunu ve 2025 yılında raylarda olacağını açıkladı. Uraloğlu, “İlk prototip montajını 2024 sonunda bitireceğiz ve Milli Elektrikli Hızlı Trenimizi 2025 yılında raylarda göreceğiz,” dedi. Ayrıca, Eskişehir-5000 projesi kapsamında TCDD Taşımacılık AŞ’nin ihtiyaçlarına uygun yerli ve milli yeni nesil elektrikli anahat lokomotifini geliştirdiklerini belirtti. Uraloğlu, bu lokomotifin montajı ve fabrika içi statik testlerinin tamamlandığını ve dinamik testlerin devam ettiğini ifade etti. Lokomotifin 5 megavat gücünde, TSI sertifikasına sahip ve saatte 140 kilometre hıza sahip olduğunu belirten Uraloğlu, bu projenin Türkiye’de tasarlanan en yüksek güçlü cer motorları ve cer konvertörleri gibi birçok özelliği barındırdığını söyledi. Lokomotifin yaklaşık 115 malzemenin yerli tedarikçiden temin edilerek ekonomiye ve cari açığın azaltılmasına büyük katkı sağlandığını vurguladı.