TBMM Plan ve Bütçe Komitesi’nde, Bakanlığının 2024 bütçesini sunan Tekin, cumhuriyetin 100. yılını kutladı.
Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, vefatının 85. yılında saygıyla anan Tekin, Atatürk’ün “Eğer Cumhurbaşkanı olmasaydım, Millî Eğitim Bakanı olurdum.” sözleriyle yücelttiği bir sorumluluğu taşıma bilinciyle var güçleriyle çalışacaklarını vurguladı.
Eğitimle kalkınma, millî birlik ve beraberliğin sağlanması arasındaki güçlü bağa işaret eden Tekin, bireylerin eğitim seviyesinin artmasıyla ülkenin siyasi, sosyal ve ekonomik gelişiminin de arttığını ifade etti.
Bakan Tekin, şu değerlendirmelerde bulundu: “Cumhuriyetin 100. yılında, eğitim sistemimizi, kendini tanımanın ve iyi insan olmanın şartlarını içeren bir özgürleşme süreci olarak yapılandırıyoruz. Kendi medeniyet değerlerimiz çerçevesinde dünyayı anlayan güçlü bireylerin kültür, sanat ve teknoloji odaklı gelişimine dayanan yeni bir sistem oluşturma çabasındayız. Türkiye’nin ideal mefkuresini tanımlayabilmesi bakımından hayati bir öneme sahip olan bu yeni eğitim öğretim sistematiği, maarif çağı olarak tecelli edeceğine inandığımız Türkiye Yüzyılı idealinin gerçekleşmesi için kritik bir önem arz etmektedir. Son 20 yılda büyük oranda tamamlanan bu altyapı üzerinde kendi sistemimizi inşa etmenin, istişareye dayalı ve millî bir bilinçle kendi modelimizi üretmenin tam vakti olduğuna inanıyoruz.
Bizim modelimiz, hem evrensel bir felsefe üzerine dayanacak hem de millî kültürümüzün temel karakteristiğini yansıtacaktır. Bu sayede gençlerimizin doğal gelişimini esas alan, pedagojik ihtiyaçlarını karşılayan zengin bir müfredat üretebiliriz. Bu, büyük ve kadim medeniyet vizyonumuza uygun bir gerekliliktir.”
Erken çocukluk eğitiminden başlayarak bütün bireylerin nitelikli eğitime eriştiği bir sistemi oluşturmayı hedeflediklerini belirten Tekin, tüm çalışmaları bu hedefe uygun olarak yürüttüklerini ve eğitim politikalarını bu doğrultuda şekillendirdiklerini vurguladı.
Tekin, kısıtlı imkanlarla kurulan cumhuriyetin bugün 19 milyonun üzerinde öğrencisi, 1 milyonun üzerinde öğretmeni ve 74 binin üzerinde eğitim kurumuyla yaklaşık 21 milyonluk kitleyi etkileyen bir aritmetiğe sahip olduğunu ifade etti.
“Bütçede en büyük pay eğitime ayrıldı” diyen Bakan Tekin, 2024 bütçesinin en büyük kısmının eğitime ayrıldığını belirterek, eğitim bütçesinin 1 trilyon 619 milyar 907 milyon 408 bin lira olduğunu anlattı.
Tekin, “2002’de 4 milyar 955 milyon dolar olan Millî Eğitim Bakanlığı bütçesi, 2023 yılında 16 milyar 215 milyon dolara, 2024 yılında ise 38 milyar 294 milyon dolara çıkarıldı.” dedi.
Bakan Tekin, sunumunda obezite ve dijital bağımlılıkla mücadele, fiziksel aktivitenin teşviki, devam-devamsızlık, sınıf tekrarı ve ölçme değerlendirme, öğretmenlerle görüşme için randevu sisteminin getirilmesi gibi konuları içeren mevzuat değişikliklerine ilişkin bilgiler verdi.
Devamsızlık ve erken okul terki riski taşıyan öğrencilere yönelik kurumsal kapasite geliştirme ve erken okul terkine yönelik farkındalık arttırma çalışmalarına devam ettiklerini belirten Tekin, bu kapsamda okullarda önleme müdahale komisyonları kurulmasını kararlaştırdıklarını söyledi.
Görsel sanatlar, müzik, drama, performans sanatları, atölye çalışmaları, telafi, yetiştirme sınıfları ve öğrencilere yönelik mentörlük hizmetleri gibi entegre bir önleme, müdahale ve telafi modeli geliştirme çalışması içinde olduklarını aktaran Tekin, ortaöğretim çağ nüfusunda okullaşmayan tüm gençlere ulaşarak şartlarına uygun okullaşma seçeneklerinden faydalanmalarını sağladıklarını kaydetti.
Eğitim çağ nüfusundaki tüm çocukların eğitimle buluşmalarını sürdürülebilir kılmayı amaçladıklarını belirten Tekin, “Tüm eğitim kademelerinde okuldan erken ayrılma riski taşıyan öğrencilerin erken tespitini kolaylaştırmak için çoklu veri noktaları kullanan bir erken uyarı sistemi geliştiriyoruz.” bilgisini verdi.
“Bizim modelimiz, evrensel bir felsefe üzerine dayanacak