Ataşehir Ahmet Keleşoğlu Fen Lisesi’nde düzenlenen “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” tanıtım toplantısında konuşan Bakan Tekin, “Köklerden Geleceğe” düsturuyla hazırlanan yeni öğretim programının 2024-2025 eğitim öğretim yılında kademeli olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı.
Tekin, dünyada eğitim öğretim yöntemleri, bilgiye erişim ve benzeri hızlı gelişmelerin sonucunda ülkelerin düzenli aralıklarla müfredatlarını değiştirme eğiliminde olduklarını belirtti. “Biz de 2023 yılı haziran ayında yaklaşık 10 yıl önce başlatılan bir projenin devamı olarak müfredatlarımızı revize etmek ve yeniden hazırlamak üzere bir süreci başlattık,” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda katılımcı bir yaklaşımla her kesimden görüşe açık olduklarını ifade eden Tekin, katkı sağlayan akademisyenlere, sivil toplum örgütlerine ve öğretmenlere teşekkür etti.
Müfredatı, büyük çoğunluğu öğretmenler ve akademisyenlerden oluşan 1100 kişilik bir ekiple hazırladıklarını belirten Tekin, “26 Nisan itibarıyla programlarımızı askıya çıkardık. Bu süreçte yaklaşık 1,5 milyon kişi programlarımızı indirip inceledi ve 70 bine yakın kişi görüşlerini yazılı olarak Bakanlığımıza iletti. Bu görüşler doğrultusunda programlarımız onaylandı ve 2024-2025 eğitim öğretim yılının başından itibaren yürürlüğe girecek,” dedi.
Tekin, uluslararası raporlara göre Türkiye’nin müfredatının OECD ülkelerinin yaklaşık iki katı yoğunlukta olduğunu ve bu nedenle müfredatın sadeleştirildiğini belirtti. “Çocuklarımız, öğrenmeleri gereken şeyi daha sağlıklı öğrenecekler. Öğretmenlerimiz ise daha rahat bir eğitim öğretim süreci yürütebilecekler,” diye ekledi.
Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı derslerini sanat odaklı bir yaklaşımla belirlediklerini vurgulayan Tekin, çocukların dört temel beceri (okuma, yazma, konuşma ve dinleme) üzerinden değerlendirileceğini belirtti. Ayrıca, öğrencilerin anlama ve anlatma becerilerine yönelik uygulamaların programların merkezine konulduğunu dile getirdi.
Tekin, Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği kalkınma hamlelerini müfredatın içerisine koyduklarını ve “mavi vatan”, “gök vatan” gibi kavramların öğrencilere aktarılmasını sağladıklarını belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersine de önem verdiklerini belirten Tekin, bu dersin Osmanlı modernleşmesinden başlayarak Cumhuriyet tarihi bilinci oluşturacak şekilde yeniden düzenlendiğini söyledi. Ayrıca, matematik ve fen bilimleri derslerinin beceri temelli olarak organize edildiğini ekledi.
Tekin, programlarla ilgili eleştirilere de yanıt verdi: “Çocuklarımızın kendilerini geliştirmelerine, dünya ile yarışabilecek bir öğrenme süreci oluşturmamıza ve milli ve manevi değerlerimizi özümseyen bireyler olarak yetişmelerine itiraz ediyorlar. Bu rahatsızlıkların hiçbirisini ciddiye almıyoruz. Çocuklarımızın, geçmişinden güç alarak geleceğe yön verecek bir vizyonla yetişmeleri için bütün öğretmen arkadaşlarımızla bu süreci canla başta yürüteceğiz.”