Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Hesap Uzmanları Vakfı (HUV) tarafından düzenlenen “Enflasyonla Mücadele ve Merkez Bankacılığı” panelinde konuştu.
Şimşek, panelde OVP’ye ilişkin bilgiler vererek, tüm politikalar, araçlar, gündemler ve hedeflerle birlikte dezenflasyon programı uyguladıklarını vurguladı. Küresel gelişmelere değinen Şimşek, bu yılın ikinci yarısından itibaren Türkiye’nin ticaret ortaklarında ciddi bir toparlanma beklediklerini belirtti.
Şimşek, Dünya Ekonomik Görünümü raporuna göre, 2023’e kıyasla AB, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya’da önemli bir toparlanma öngörüldüğünü ifade ederek, “Bu iyi bir haber. İç talebi yavaşlatacağımız için dış talepteki artış çok değerli olacak. Küresel dezenflasyon başarılı oldu ve dünyada yumuşak iniş gerçekleşti. 2025’e kadar dezenflasyonun hedeflerle paralel ilerlemesi bekleniyor.” dedi.
Şimşek, küresel emtia fiyatlarının reel anlamda stabil kalmasının beklendiğini ve jeopolitik gerginliklerin yayılmayacağı varsayımıyla piyasaların bu durumu dikkate almadığını söyledi. Fiyat istikrarının sürdürülebilir yüksek büyüme ve toplumsal refah için önemine dikkat çekti.
Enflasyonun en kötü vergilendirme yöntemi olduğunu belirten Şimşek, fiyat istikrarının sağlanmasının Türkiye’nin en büyük önceliği olduğunu vurguladı. “Sıkı para politikası, sıkı maliye politikası, hedeflerle uyumlu gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilik artışıyla enflasyonu düşüreceğiz.” dedi.
Geçtiğimiz yıl 56 ülkede 100 enflasyonist şok incelendiğini belirten Şimşek, “Şok öncesi düzeye enflasyonun indirilmesi ortalama 3-4 yıl alıyor. Biz ilk yılımızı geçiş dönemi olarak tanımladık ve bu geçiş dönemi bu ay sona eriyor. Para politikasının enflasyon beklentilerini çıpalaması zaman alıyor, dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz.” şeklinde konuştu.
Merkez Bankası ile yakın çalışacaklarını ve fazla likiditenin piyasadan çekilmesi için gereken adımları atacaklarını ifade eden Şimşek, kredi büyümesinin hedeflere paralel yavaşladığını belirtti. Gelecek yıl bütçe açığını yüzde 3’ün altına çekmekte kararlı olduklarını söyleyen Şimşek, sürdürülebilir cari açığın makro finansal istikrar için önemli olduğunu vurguladı.
Bankalarda roll over rasyosunun yüzde 150’nin üzerine çıktığını belirten Şimşek, dış finansmana erişimde sorunların büyük ölçüde çözüldüğünü söyledi. Yapay zeka ve beşeri sermaye yatırımlarının öncelikli olduğunu belirten Şimşek, Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme hedeflerine yönelik adımlar attığını ifade etti.
Şimşek, Türkiye’nin borçluluk oranlarının dünya ortalamasının altında olduğunu belirterek, bankacılık sektörünün zorlu bir dönemden geçmesine rağmen iyi yönetim ve teknolojik altyapısı sayesinde büyümeyi desteklediğini söyledi. Enflasyonun düşük tek hanelere indirilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, sermaye piyasalarının derinleşmesi ve gelişmesi için fiyat istikrarının sağlanmasının şart olduğunu belirtti.