Bakan Şimşek, enflasyonla mücadele konusunda önemli bir mesaj verdi.

Tarih:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) yükünün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na yüklenmesine yönelik muhalefet milletvekillerinin eleştirilerine karşılık Bakan Şimşek şunları ifade etti:

“2021 yılında bir baskı ortaya çıkmakta. Bu bir çözüm önerisi olarak geliştirildi. Aslında bu mesele, TCMB’nin döviz kuru politikası ile ilgilidir. Kuru kim belirleyecek, sabit mi olacak, dalgalı mı olacak, başka bir sistem mi? Bu belirlendikten sonra, uygulamadan sorumlu kurum TCMB’dir. Kuru rejimi uygulamasından kaynaklanan kar ya da zarar TCMB’nin bilançosuna yansımalıdır, bu normal bir durumdur. Kurumsal düzenlemeler yapılırken, TL’den KKM’ye geçişi Hazine ve Maliye Bakanlığına devredilmiştir. Esasında bu düzenlemeyle TCMB’nin Hazine’yi finanse etmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Aksine, KKM’den dolayı vazgeçilen vergiler nedeniyle, TCMB’nin kuru rejimini uygulama sürecinde Hazine ve Maliye olarak TCMB’ye destek verdik. Bu nedenle bu konudaki endişeler gereksizdir.”

DEPREM VERGİSİ

Muhalefet milletvekilleri tarafından dile getirilen, “Bir zamanlar deprem vergisi adı altında böyle bir vergi olmadığını söylediniz” iddialarına yanıt veren Şimşek şunları belirtti:

“Deprem vergisi diye özel bir vergi yoktur. Çünkü tüm vergiler, tek bir havuzda toplanır ve bu havuzdan çiftçilere, eğitime, sağlığa, altyapıya aktarılır. O dönemde yaptığım açıklamada, bu harcamaları listeleyerek kamu harcamalarını sıraladım. İçinde bulunduğumuz sistem gereği, vergilerin nereye harcandığını takip etmek gerekmeksizin, tüm gelirler tek bir genel bütçe havuzuna girer ve bu havuzdan harcamalar yapılır. İşte o yüzden o dönemdeki açıklamamda, ‘Deprem fonu kurulmuş olsaydı, bu fon ayrı bir hesapta izlenirdi. Deprem nedeniyle toplanan vergiler vardır, ancak bu gelirler genel bütçe gelirleri içindedir ve harcamalar da o bütçeye yapılır’ dedim. Buna rağmen, halk arasında ‘deprem vergileri’ şeklinde hafızalarda kalmıştır. Vergiler, gelirlerin aktarıldığı yere göre harcanır.”

“KKM’DE 15,1 MİLYAR DOLAR AZALMA VAR”

Şimşek, KKM’den çıkışın başladığını ve son aylarda KKM’deki mevduatın önemli ölçüde azaldığını belirtti. Ayrıca, yurt dışından herhangi bir ülkeden para talebinde bulunmadıklarını sözlerine ekledi.

Kur Korumalı Mevduat’ın maliyetine ilişkin son verileri paylaşan Şimşek, “Mayıs sonunda 125,3 milyar dolar düzeyindeydi, ancak 20 Ekim itibarıyla 110,2 milyar dolara geriledi, yani toplamda 15,1 milyar dolar azalma yaşandı” dedi.

TÜİK’İN TARAFSIZLIĞI TARTIŞMASI

Şimşek, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tarafsızlığının sorgulanması” eleştirilerine de yanıt verdi ve şu açıklamalarda bulundu:

“Avrupa Birliği tavsiyelerini dikkate alıyoruz ve her zaman bağımsız istatistik kurumlarına, görev yapan uzmanlara saygı gösteriyoruz. Şu ana kadar, TÜİK ile ilgili herhangi bir müdahalem olmadı ve olmayacak. TÜİK’in görevi gerçek verileri yansıtmaktır. TÜİK, yöntemleri ve sonuçları üzerine hem yerel hem de uluslararası uzmanların gözden geçirmesine açıktır. Özellikle EUROSTAT ile yakın bir işbirliği içindedir ve üretilen istatistikler bu bağlamda denetlenir. TÜIK, Birleşmiş Milletler, IMF, OECD ve ILO gibi birçok uluslararası kuruluşla işbirliği yapmaktadır.”

TÜRKİYE’NİN GRİ LİSTEDEN ÇIKARILMASI

Türkiye’nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadeledeki performansı konusundaki gelişmelere de değinen Şimşek, “27 Ekim’de FATF toplantısı gerçekleştirildi ve Türkiye’nin gri listeden çıkarılması için gerekli olan hemen hemen tüm şartların yerine getirildiği vurgulandı. Tek kalan konu, kripto varlıklara ilişkin yasal düzenlemelerdir. Bu konuda yakında TBMM’ye bir düzenleme sunmayı planlıyoruz. Eğer siyasi nedenlerle başka bir engel yoksa, Türkiye’nin gri listede kalmak için herhangi bir nedeni olmayacaktır” dedi.

Bunun dışında, muhalefet milletvekillerinin Hazine ve Maliye Bakan

lığının enflasyonla mücadelede atacağı adımları sorması üzerine Şimşek, “Enflasyonla mücadeleye odaklanacağız ve belki de finansal kuruluşlara yönelik özel düzenlemeler yapacağız, onları bu sürecin dışında tutacağız” dedi. Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçe görüşmesi, bakanlık ile bakanlığa bağlı kuruluşların bütçe ve kesin hesaplarının okunması ve oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından sona erdi.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Trump’tan Çin’e yeni rest: Gümrük vergileri yüzde 245’e çıkabilir

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik ticaret savaşında yeni...

İran’dan net mesaj: “Uranyum zenginleştirme hakkı müzakere konusu değildir”

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD ile yürütülen dolaylı...

Çin’den ABD’ye kritik darbe: Nadir toprak elementleri ihracatı durduruldu, üretim tehlikede

ABD ile süregelen ticaret savaşında Çin'den gelen yeni hamle...

Katil israilden açıklama : Gazze’ye hiçbir insani yardım girmeyecek

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, Gazze’ye yönelik insani yardımların...