Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Bağdat’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında, Fidan’ın Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud Meşhedani ve Başbakan Yardımcısı ile Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin başta olmak üzere üst düzey Iraklı yetkililerle görüşmesi planlanıyor.
Bakan Fidan’ın Bağdat Ziyareti: Türkiye-Irak İlişkilerinde Yeni Dönem

Görüşmelerde, Türkiye-Irak ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alınacak. Türkiye’nin Irak’la ilişkilerini olumlu bir gündem temelinde ve kurumsal bir çerçevede ilerletme kararlılığı vurgulanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Nisan 2024’teki Irak ziyaretinin ardından kurulan işbirliği mekanizmalarının etkin şekilde işletilmesine yönelik değerlendirmeler yapılacak.
Fidan’ın görüşmelerinde, Irak’ta tesis edilen güvenlik ve istikrar ortamının korunmasının bölge için kritik olduğu ifade edilerek, İsrail’in bölgedeki saldırgan politikalarının ve Suriye’deki gelişmelerin Irak’a olumsuz etkilerinin önlenmesi için Sudani hükümetinin çabalarının desteklendiği vurgulanacak. Ayrıca, Irak ve Suriye yönetimleri arasında yapıcı bir diyalog ve iyi komşuluk ilişkilerinin sağlanmasının iki ülke ve tüm bölge için önemli olduğu mesajı verilecek.
Türkiye’nin, Irak ile güvenlik ve terörle mücadele alanında geliştirdiği işbirliği sürecinde PKK’nın “yasaklı örgüt” ilan edilmesini olumlu bir adım olarak değerlendirdiği, ancak örgütün Irak topraklarından tamamen tasfiye edilmesinin nihai beklenti olduğu belirtilecek. PKK’nın Türkiye, Irak ve Suriye için ortak tehdit oluşturduğu vurgulanarak, bölge ülkelerinin bu tehdide karşı birlikte hareket etmesi gerektiği aktarılacak.
Ayrıca, Türkiye’nin stratejik önceliklerinden biri olan Kalkınma Yolu Projesi’ne verilen desteğin süreceği, bu projenin hızlandırılması için gereken adımların istişare edileceği ifade edilecek. Türkiye’nin Irak ile ekonomik ve ticari ilişkilerini güçlendirme niyetinde olduğu ve ikili ticaretin önündeki engellerin kaldırılması beklentisi de görüşmelerde ele alınacak.
Türkmen toplumunun güvenliği, huzuru ve refahı konusunda Türkiye’nin hassasiyetine dikkat çekilecek ve Kerkük’te Türkmenlerin siyasi temsili ile güvenlik konusundaki beklentilerinin karşılanması gerektiği vurgulanacak.
İkili İlişkilerde Son Durum Türkiye, Irak ile derin tarihi, kültürel ve beşeri bağlara sahip olup, 20 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmiyle Irak, Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından biri konumunda. Son dönemde iki ülke arasında tesis edilen işbirliği ivme kazanmış durumda.
Bakan Fidan, son olarak 14 Mart 2024’te Bağdat’ı ziyaret etmiş ve Türkiye-Irak arasında Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması (YDGM) toplantısına katılmıştı. Bu toplantıda, PKK’nın “ortak tehdit” olarak tanımlanması daha ileri taşınmış ve Irak makamları, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin PKK’yı Irak’ta “yasaklı örgüt” ilan ettiğini açıklamıştı. Bu karar, Türkiye-Irak işbirliği açısından kritik bir adım olarak değerlendirilmişti.