“UYARILARIMIZA DİKKAT EDİN”
Tanımlamaların değişmesi gerektiğine dikkat çeken Fidan, “Bir kişinin arazisini işgal ediyorsunuz. İşgal etmekle kalmayıp evini ele geçiriyorsunuz, yıkıyorsunuz, dışarı çıkarıyorsunuz, sonra bir başkasını getirip oraya yerleştiriyorsunuz, sonra da buna farklı bir tabir buluyorsunuz, ‘yerleşimci’ diye adlandırıyorsunuz. Bu, aslında hırsızlıktır.” şeklinde konuştu.
Fidan, bu durumun bu şekilde ifade edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Benzer yalanlar artık kabul görmüyor, en son yaşanan olaylarda da bu ortaya çıktı. Bu yaklaşım, ne İsraillilere ne de Filistinlilere güvenlik ve barış getirmiyor; artık bu haksızlıkların, zulmün örtbas edilmesinden vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” görüşünü dile getirdi.
“Mescid-i Aksa’yla ilgili hassasiyetlere uluslararası toplumun büyük ölçüde dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Fidan, “Yıllardır uyarıyoruz. Türkiye tarihi bir geçmişe sahip olan güçlü ve deneyimli bir ülkedir. Yaptığımız uyarılara lütfen kulak verin.” dedi.
Fidan, kutsal değerlerle oynanmaması gerektiğini ve kutsal değerlerle daha büyük bir krize yol açacak şekilde ihlal girişimlerinde bulunulmaması gerektiğini belirterek, şunları ekledi:
“Bu tür eylemlerin hemen son bulması gerekiyor; çünkü bu, İsraillilere, Filistinlilere ve bölgeye ne barış ne de güvenlik getiriyor. Uluslararası toplum bunun farkında. Bizim uluslararası topluma çağrımız, gerçeklerle uyumlu politik davranış sergilemeniz ve bunun ne olduğunu biliyorsunuz, biz de biliyoruz.”
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin İsrail-Filistin meselesi hakkındaki ikili ve çoklu görüşmeleri sürdürdüğünü, çünkü eski yöntemlerle yeni ve kalıcı bir çözümün mümkün olmadığının açık olduğunu belirterek, “Yeni yönteme yönelik fikirlerimizi mevcut ortamlarda ve gelecekteki toplantılarda açıklamaya devam edeceğiz.” dedi.
Fidan, Beyrut’taki görüşmesinin ardından Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Buhabib ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Daha önce farklı pozisyonlarda defalarca Lübnan’a geldiğini söyleyen Fidan, bu ziyaret sırasındaki sıcak karşılamadan ve misafirperverlikten dolayı Buhabib’e teşekkür etti.
Fidan, Buhabib ile yaptıkları görüşmenin, sadece ikili ilişkileri değil, aynı zamanda bölgesel konuları, özellikle de Gazze krizini ve genişlemesi muhtemel savaşı ele aldığını belirtti.
Lübnan’daki temaslarının Başbakan Necib Mikati başta olmak üzere diğer yetkililerle yapacağı toplantılarla devam edeceğini vurgulayan Fidan, özellikle Gazze’deki gelişmelerin ve bu gelişmelere bağlı diğer olayların gündemlerinin en üst sırasında olduğunu dile getirdi.
Fidan, bu konuyu Türkiye olarak iki ana yönde ele aldıklarını belirterek şunları kaydetti:
“İlk olarak Gazze’de şu anda yaşanan trajedinin ve savaşın sona erdirilmesi, ablukanın kaldırılması ve sivil halkın savaşın etkilerinden mümkün olduğunca korunması amacıyla alınacak tedbirler. Özellikle Gazze’deki sivil nüfusa insani yardımların hızla ulaştırılması ve bu konuda bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşlarla yoğun temaslar sürdürmekteyiz.”
Fidan, Türkiye’nin krizin ilk gününden itibaren bölgeye insani yardım malzemeleri gönderdiğini belirterek, bu konuda özellikle Mısır dahil diğer ülkelerle yakın işbirliği yaptıklarını söyledi.
Fidan, İsrail-Filistin sorununda atılması gereken adımları belirlemek için belirli toplantılar ve zirveler düzenleme kararı aldıklarını belirterek, “Yarın Cidde’de İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı yapılacak. Cumartesi günü ise Kahire’de Mısır’ın daveti üzerine liderler düzeyinde bir zirve gerçekleştirilecek.” dedi.
Fidan, Türkiye’nin ikili ve çoklu görüşmelerde gerçekleri dile getirmekten çekinmediklerini ve özellikle şimdiye kadar uygulanan yöntemlerin yetersiz ve hatalı olduğuna inandıklarını söyledi. Bu konuda muhataplarıyla ayrıntılı görüşmeler yaptıklarını ve belirli bir görüş birliği içinde olduklarını kayd