Bakan Fidan, Çin devlet kanalı CCTV’ye Çin’deki temaslarını değerlendirdi.
Bakan Fidan, Çin ziyaretindeki önceliklerinin ticari işbirlikler başta olmak üzere, iki ülke arasındaki siyasi ve diğer alanlardaki ilişkileri daha ileriye taşımak olduğunu belirtti.
“Ticari ilişkiler konusunda biliyorsunuz Çin, Türkiye’nin ikinci en büyük ticaret ortağı. Şu anda iki ülke arasında 50 milyar dolara ulaşan bir ticaret hacmi var ve bu biraz Çin’in lehine işliyor” diyen Fidan, bu dengesizliğin nasıl daha dengeli hale getirilebileceğine odaklandıklarını ifade etti.
Fidan, birkaç konu ve alan üzerinde tekliflerin bulunduğunu ve Çin’in Türkiye’deki yatırımlarının artmasına dikkat çekti.
Turizm, enerji, nükleer enerji ve kıymetli madenlerin değerlendirilmesi konularında ciddi ortaklık potansiyeli olduğuna işaret eden Fidan, “Özellikle bağlantısallık ve connectivity meselesi fevkalade önemli” dedi.
Çin’in uzun süredir uyguladığı “Tek Kuşak Tek Yol Projesi”ne paralel olarak Türkiye’nin de Orta Koridor Projesi olduğunu hatırlatan Fidan, bu projelerin birleştirilmesi ve birlikte ilerletilebilmesi konularına da değindi.
Uygurların kültürel hakları
Fidan, Çinli yetkililerle yaptığı görüşmelerde Uygur meselesine de değinerek, “Uygur meselesini bir zenginlik olarak görüp, buradaki Uygurların kültürel hakları ve yaşamları konusunda dünyada ve İslam dünyasında oluşan algının değiştirilmesi Çin’in de, bizim de, herkesin lehine. Dolayısıyla biz Çin’in tek Çin politikasını, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyoruz” dedi.
Çin’in Gazze politikası
Gazze konusunda yapılması gereken en acil şeyin, İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü uluslararası destekli soykırımın bir an önce sona erdirilmesi olduğunu vurgulayan Fidan, “Bunu durdurmamız gerekiyor, insanlık adına ve hemen insani yardımların başlatılması gerekiyor. Bu, fevkalade önemli ve bir daha çatışmanın başlamaması gerekiyor. Yerlerinden edilmiş insanların kendi yerlerine dönmesi gerekiyor” diye konuştu.
Bakan Fidan, iki devletli çözümün önemine dikkat çekerek “Bu sürece paralel olarak uluslararası toplum olarak hiç beklemeden iki devletli çözümü hayata geçirmemiz gerekiyor” dedi.
Bölgedeki duruma son verilmemesi halinde, ileride “daha büyük bir savaşla karşılaşma riski” olduğunu belirten Fidan, “Bu nedenle iki devletli çözüm önemli. Çin’in uluslararası alandaki tutumunu takdir ediyoruz. İki devletli çözümün, ateşkesin ve insani yardımların yanında olması fevkalade önemli. Çin bu konuda gerçekten yapıcı bir rol oynuyor” dedi.