Almanya’da çifte vatandaşlığa kolaylık

Tarih:

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) bir araya gelerek oluşturduğu koalisyon hükümeti, “Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu” adlı tasarıyı hazırlayarak 382 kabul oyu topladı.

Tasarıya karşı 234 “hayır” oyu çıkarken, 23 milletvekili de çekimser kaldı.

Federal Meclis’te konuşan Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan, aşırı sağa karşı kararlı bir duruş sergilenmesi gerektiğini belirterek, “Güçlü bir anayasamız, güçlü kurumlarımız ve güçlü bir sivil toplumumuz var ancak sonsuzluğun garantisi yok. Her şey kararlılıkla savunulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Yeşiller Partili Milletvekili Canan Bayram, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) göçmenleri sınır dışı etme planları döneminde tasarının onaylanmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Özgür ve eşit bir toplumu savunuyoruz, nereden gelirseniz gelin ait olabileceğiniz bir toplumu. Böylece ülkemizdeki çeşitliliğin hakkını veriyor ve vatandaşlığa geçişi engelleyen bariyerleri kaldırıyoruz.” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yazılı bir açıklama yaparak yasanın kabul edilmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti ve “Reformumuz, modern bir Almanya’ya bağlılığımızın bir göstergesidir. Çeşitlilik arz eden toplumumuzun hakkını veren modern bir göç yasası oluşturduk.” değerlendirmesinde bulundu.

Kabul edilen reformla göçmenlere, “Siz, Almanya’ya aitsiniz.” mesajı verildiğini kaydeden Faeser, vatandaşlığa geçişin Almanya’ya en güçlü bağlılık olduğunu vurgulayarak, yasanın nisan gibi yürürlüğe girmesinin beklendiğini ifade etti.

Kamuoyunda “çifte vatandaşlık yasası” olarak bilinen “Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu Yasası” ile Alman vatandaşlığına geçmek için gerekli yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirildi.

Alman vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısının bulunması, gönüllü çalışmalar yapması veya dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda bu süre 3 yıla düşürüldü.

Çifte vatandaşlık imkanı tanındığı için daha önce yürürlükte olan ve gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan “opsiyon modeli” tamamen kaldırıldı.

Almanya’da doğan çocuklar, Alman vatandaşı olmasalar da ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığı alabilecek.

Alman vatandaşlığına geçiş için ayrıca kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlaması gerekiyor.

Misafir işçi jenerasyonu, yani 1960’larda Almanya’ya gelen Türk işçiler ile son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ve tam gün çalışan kişilerin yabancı eşleri bundan muaf tutulacak.

Misafir işçi jenerasyonu için Alman vatandaşlığına geçişteki yazılı sınav zorunluluğu da kaldırılacak.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Trump’tan Çin’e yeni rest: Gümrük vergileri yüzde 245’e çıkabilir

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik ticaret savaşında yeni...

İran’dan net mesaj: “Uranyum zenginleştirme hakkı müzakere konusu değildir”

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD ile yürütülen dolaylı...

Çin’den ABD’ye kritik darbe: Nadir toprak elementleri ihracatı durduruldu, üretim tehlikede

ABD ile süregelen ticaret savaşında Çin'den gelen yeni hamle...

Katil israilden açıklama : Gazze’ye hiçbir insani yardım girmeyecek

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, Gazze’ye yönelik insani yardımların...