Almanya ve Fransa, Avrupa Birliği’nin genişleme sürecini kolaylaştırmak amacıyla bir rapor sunarak bir adım atmıştır. Bu rapor, AB’nin 2030 yılına kadar genişlemeye hazır olma hedefini belirlemeyi önermektedir.
Avrupa Birliği’nin iki önde gelen ülkesi, AB’nin yeni üyeleri kabul ederken süreci daha verimli hale getirmek için bir dizi reform önerisinde bulundu.
Almanya’nın Avrupa Bakanı Anna Luhrmann, Brüksel’de Fransız mevkidaşıyla birlikte raporu sunarak, “AB’nin genişlemesi, hepimizin çıkarına hizmet ediyor. Bu nedenle AB’nin bu hedefe ulaşması için şimdiden gereken her şeyi yapmalıyız.” şeklinde konuştu.
Raporda, düşünce kuruluşlarından uzmanlar, “AB’nin 2030 yılına kadar genişlemeye hazır olma hedefinin belirlenmesi” çağrısında bulunmaktadır.
Bu hedefe ulaşabilmek için rapor, anahtar konularda oybirliği yerine nitelikli çoğunluğun kabul edilmesi gerektiğini önermektedir, bu da vergilendirme, maliye ve dış ilişkiler gibi alanları içermektedir. Ayrıca, Brüksel bürokrasisini azaltmak için AB’nin yürütme organındaki üye devletler tarafından önerilen komisyon üyelerinin sayısının azaltılmasını hedeflemektedir.
Uzmanlar, bazı üye devletlerin AB anlaşmalarını değiştirmeye karşı çıkarsa, reformları sürdürmek için bir “koalisyonun” oluşturulabileceğini ifade ediyorlar, bu da dört kademeli bir Avrupa entegrasyonunu içerebilir, bu entegrasyon, yakın çevre, daha büyük AB, ortak üyeler ve daha gevşek bir siyasi topluluğu kapsayabilir.