ABD tarafından yapılan Teklifi Sonuçsuz Kaldı: Ateşkes Tıkanıklığı

Tarih:

ABD Başkanı Biden’ın geçtiğimiz hafta açıkladığı Gazze’de ateşkes planı etrafındaki kafa karışıklığı devam ediyor. Washington’un ısrarla İsrail’in teklifi olduğunu belirttiği plana Netanyahu hükümeti itiraz ederken, Hamas ise kendilerine iletilen teklifin Biden’ın açıkladığından farklı olduğunu iddia ediyor.

Gazze’de savaş sekizinci ayına girerken, ABD’nin barış görüşmeleriyle sonuçlanacağını umduğu rehine takası ve ateşkes anlaşması İsrail hükümetinden destek bulamadı. ABD Başkanı Joe Biden, cuma günü bizzat açıkladığı 3 aşamalı planın İsrail’in teklifi olduğunu defalarca vurguladı.

TARAFLAR NE DEDİ?

31 Mayıs’ta ABD lideri Biden, savaşı kalıcı olarak sona erdirecek 3 aşamalı ateşkes ve rehine takası planını Beyaz Saray’da duyurdu. Biden, konuşmasında İsrail ordusunun Gazze’den çekilmesini de içeren teklifin arabulucular aracılığıyla Hamas’a iletildiğini belirtti. Ayrıca ABD, Biden’ın planı için Birleşmiş Milletler’in desteğini arıyor. BM’nin ABD Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de ateşkes çağrısında bulunan bir karar tasarısının sunulduğunu ve 15 üye ülkeden destek istediğini duyurdu.

Başlangıçta Biden’ın açıklamalarını doğrulamaktan kaçınan Netanyahu, önceki gün İsrail parlamentosunda yaptığı açıklamada, “Biden’ın açıklaması eksikti” diyerek “bölgeden çekilmeyi kabul etmediklerini” belirtti. İsrail basınının aktardığına göre Netanyahu, “Biden önemli bir ayrıntıyı atladı; ikinci aşamada İsrail savaşı bitirmeyi kabul etmedi” dedi.

Washington’un “cevap bekliyoruz” diyerek topu attığı Hamas, teklifi olumlu karşıladığını belirtse de Hamas yetkilileri, kendilerine ulaşan anlaşma planının Biden’ın önerdiklerinden farklı şartlar içerdiğini belirtti. Hamas liderlerinden Sami Ebu Zuhri, anlaşmaya yanaşmayan tarafın kendileri olmadığını, Batı’dan gelen “planı kabul edin” açıklamalarından rahatsız olduklarını söyledi. Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan da, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını tamamen durdurmadan ve bölgeden çekilmeden Tel Aviv ile herhangi bir anlaşma yapılmayacağını ifade etti.

BEYRUT’A SAVAŞ HAZIRLIĞI

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Lübnan sınırında Hizbullah ile yaşanan gerilime dikkat çekerek, “Bir karar verilmesi gereken noktaya yaklaşıyoruz, İsrail ordusu saldırıya geçmeye hazır” açıklamasında bulundu. Lübnan’da Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen el-Ahbar gazetesi, Katar ve ABD’nin Beyrut’a İsrail’den ciddi bir tehdit gelebileceği konusunda endişe taşıdığını yazarken, İngiltere de “İsrail’in haziran ortasına kadar yakın bir tarihte saldırabileceği” yönünde Lübnan’ı uyardı.

HİZBULLAH VURDU, KUZEY YANIYOR

Lübnan’daki Hizbullah tarafından atılan roketler nedeniyle İsrail’in kuzeyinde yangın çıktı. Kiryat Şimona bölgesindeki yerleşim alanlarında çıkan yangınların kontrol altına alınması çalışmaları sırasında altı itfaiye eri yaralandı. Ekiplerin yetersiz kalması nedeniyle takviye istendiği açıklandı.

İSRAİL, ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ SÜRERKEN 2 KAMPI VURDU

İsrail ordusu dün akşam, savaş uçakları ve topçu atışları eşliğinde El-Bureyc Mülteci Kampı’na karadan giriş yaptı. Eşzamanlı hava saldırıları ve topçu atışları gerçekleştirdi. El-Megazi Kampı da uzun süre İsrail ordusunun bombardımanına maruz kaldı. Saldırılarda aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 11 Filistinli hayatını kaybetti.

BIDEN’IN TIME RÖPORTAJI: ‘SAVAŞI UZATAN NETANYAHU’

Amerikan Time dergisine kapsamlı bir röportaj veren ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’de savaşın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından “siyasi nedenlerle uzatıldığını düşünmek için her türlü neden olduğunu” söyledi. Netanyahu’nun Biden’ın açıkladığı son ateşkes planını, aşırı sağcı ortaklarından gelen hükümeti düşürme tehdidi sebebiyle kabul etmeye yanaşmadığını belirtti. ABD lideri ayrıca İsrail güçlerinin Gazze’de savaş suçu işleyip işlemediği yönündeki soruya “Bu belirsiz” yanıtını verdi.

‘AIR FORCE ONE’DAN ERDOĞAN’I ARADIM’

Biden, Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olma süreci hakkında da konuştu. Her iki ülkenin de Mayıs 2022’de üyelik başvurusunda bulunmasının ardından, Türkiye, terör örgütlerine verdiği destek nedeniyle İsveç’in üyeliğine karşı çıkmıştı. Biden, Madrid’de yapılan NATO zirvesine giderken, başkanlık uçağı Air Force One’dan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı aradığını anlattı. ABD lideri, görüşmede Türkiye’nin, Amerikan F-16 savaş uçaklarını satın alma talebine ilişkin “Bunu yapmanın bir yolunu bulalım” dedi. Kısa süre sonra Türkiye, İsveç’in İttifak’a katılımına onay verdi. ABD lideri, “Herkes benim deli olduğumu düşünüyordu. Ne oldu? Yaptım” şeklinde konuştu.

SLOVENYA FİLİSTİN’İ RESMEN TANIDI

Slovenya Parlamentosu, İspanya, İrlanda ve Norveç’in ardından bağımsız Filistin Devleti’nin tanınmasını onayladı. Karar, oy çokluğuyla alındı.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Netanyahu’nun Ziyaretinin Ardından Macaristan’dan UCM’ye Rest: Çekilme Süreci Başlatılıyor

Macaristan hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taraf olma statüsünden...

Ankara’dan İsrail’e Sert Mesaj: “Yayılmacı Gündeminizi Türkiye’ye Saldırarak Gizleyemezsiniz”

Dışişleri Bakanlığı, İsrail hükümetinde görevli bazı bakanların Türkiye’yi hedef...

Fidan, Brüksel’de Yoğun Temaslarda: NATO Zirvesinde Kritik Görüşmeler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için...

Ankara’dan Orta Asya’daki Sınır Uzlaşısına Destek Mesajı

Türkiye, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın sınırlarının kesiştiği noktaya ilişkin...
error: Content is protected !!