ABD ile Çin arasında kritik bir görüşme gerçekleşti. Beyaz Saray’ın yazılı açıklamasına göre, Biden ile Şi, ikili, bölgesel ve küresel konuları “yapıcı ve samimi” bir şekilde ele aldılar. Geçen yıl Kasım’da gerçekleştirilen görüşmenin konularının takip edildiği belirtilen görüşmede, iki lider, ordular arasındaki işbirliği, uyuşturucuyla mücadele, yapay zeka ve iklim değişikliği gibi birçok konuyu değerlendirdi.
Biden, Şi’ye, Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın önemini hatırlatırken, Güney Çin Denizi’nde serbest seyrüseferin ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin korunması gerektiğini dile getirdi.
Görüşmede, Biden, Çin’in Rusya’nın savunma endüstrisi altyapısına sağladığı katkının Avrupa’ya ve transatlantik güvenliğe olumsuz etkilerinden de bahsetti.
Biden, ABD ile Çin arasındaki ticari rekabette Pekin’in uyguladığı “adil olmayan ticari uygulamaları” da gündeme getirdi ve bunun Amerikan işçilerine ve çiftçilerine zarar verdiğini iddia etti.
İki lider arasındaki yapıcı iletişimin devamının önemine vurgu yapan Biden, üst düzey diplomatik ilişkilerin sorumlu bir şekilde sürdürülmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Çin Dışişleri Bakanlığı’na göre ise, ABD Başkanı Biden’ın isteği üzerine yapılan görüşmede, iki lider, “Çin-ABD ilişkileri ve ortak ilgi konularında” görüş alışverişinde bulundular.
Çin Devlet Başkanı Şi, Biden ile Kasım 2023’te San Francisco’da yaptıkları görüşmenin geleceğe yönelik bir vizyon açtığını ve Çin-ABD ilişkilerinin istikrara kavuşmaya başladığını belirtti. Aynı zamanda ilişkilerde olumsuz etkenlerin de devam ettiğine dikkat çekti.
Şi, iki büyük ülke arasında bağların koparılmaması gerektiğini ve çatışma ve cepheleşmeden kaçınılması gerektiğini belirtti. İki ülkenin birbirine saygı göstermesi, barış içinde bir arada var olması ve kazan-kazan işbirliğini hedeflemesi gerektiğini ifade etti.
Tayvan sorununun Çin-ABD ilişkilerinin “aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgisi” olduğunu vurgulayan Şi, ABD Başkanı Biden’a Tayvan’ın bağımsızlığını desteklememe çağrısında bulundu.
İki lider, diplomatik, ekonomik, mali, ticari ve diğer alanlardaki danışma mekanizmalarının ve iki ülke orduları arasındaki iletişimin sürdürülmesi, halklar arasındaki temasların artırılması ve uluslararası ve bölgesel konulardaki iletişimin güçlendirilmesi için adımlar atmaya karar verdiler.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in Çin ziyareti de bu kapsamda gerçekleştirilecek. Yellen, ABD ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin yönetilmesi ve Amerika’nın çıkarlarının ilerletilmesi için yoğun diplomasi çalışmaları yapacak.