ABD-Birleşik Krallık’tan Kızıldeniz’de yeni bir harekat planı var.

Tarih:

ABD ve İngiltere’nin müttefiklerinin katkısıyla Yemen’de 8 farklı noktada 18 Husi hedefinin vurulduğu bildirildi.

Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, Yemen’de Husilerin kontrolündeki yer altı silah depoları, insansız hava araç sistemleri, hava savunma sistemleri, radarlar ve bir helikopterin hedef alındığı ifade edildi. Saldırıların, Husilerin Kızıldeniz’deki küresel ticaret ve masum canlara yönelik tehdidini azaltmayı amaçladığı belirtildi.

Açıklamada, saldırıların ABD ve İngiltere’nin Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Hollanda ve Yeni Zelanda’nın destekleriyle gerçekleştirildiği vurgulandı.

Yemen’deki 8 ayrı noktaya düzenlenen saldırıların 18 Husi hedefini vurduğu belirtilen açıklamada, bu eylemin Husilerin Kızıldeniz’deki sürekli saldırılarına yanıt olduğu savunuldu.

Kızıldeniz’deki gerginlik ticareti etkiledi. Yemen’deki İran destekli Husiler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023’te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koymaya ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri, bu süreçte Yemen’den atılan füzeleri ve kamikaze dronları birçok kez engellediklerini açıkladı.

Husilerin eylemlerinin ardından birçok denizcilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticaretinin güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu bir “deniz görev gücü” oluşturulduğunu duyurdu.

Kızıldeniz’de 31 Aralık 2023’te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak’ta da İsrail’e destek oldukları gerekçesiyle Kızıldeniz’de ABD’ye ait bir gemiyi füze ve kamikaze dronlarla hedef aldıklarını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak’ta ABD ve Japonya’nın sunduğu, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının derhal sonlandırılmasını talep eden kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sağlayan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşiyor.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Fransa, Rafale Kodlarını Paylaşmadı: Hindistan Yerli Silah Entegrasyonunda Duvara Tosladı

Hindistan’ın savunma sanayiinde bağımsızlık hedefi, Fransa’dan gelen katı bir...

AB’den Moskova’ya Yeni Yaptırım Hamlesi: Trump Frenledi, Brüksel İlerleyecek

Rusya-Ukrayna savaşında sahadaki gelişmeler kadar diplomatik cephede de hareketlilik...

ABD’den Çarpıcı Suriye Uyarısı: İç Savaş Haftalar Uzağımızda

Washington’dan gelen açıklamalar, Suriye’deki kırılgan dengelerin her an çatışmaya...

AB’den Şaşırtan Hamle: Suriye Yaptırımları Kaldırıldı

Avrupa Birliği, uzun yıllardır süren Suriye yaptırımlarında tarihi bir...