AB, 7 üye ülke hakkında disiplin süreci başlatacak

Tarih:

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Fransa ve İtalya’nın da dahil olduğu 7 üye ülkeye yüksek bütçe açıkları nedeniyle disiplin süreci başlatma uyarısında bulundu.

AB Komisyonu, üye ülkelerin ekonomik durumlarına yönelik tavsiyeler içeren “Avrupa İlkbahar Sömestir Paketi” başlıklı çalışmasını yayımladı.

Raporda, Komisyon’un AB bütçe açığı ve kamu borcu kriterlerine uyumu değerlendirmek için Belçika, Çekya, Estonya, İspanya, Fransa, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovenya, Slovakya ve Finlandiya’ya yönelik analizler yaptığı belirtildi.

BÜTÇE AÇIĞI PROSEDÜRLERİ BAŞLATILABİLİR

AB kurallarına göre, üye ülkelerin bütçe açıklarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 3’ünü, kamu borçlarının ise GSYH’nin yüzde 60’ını geçmemesi gerektiği hatırlatıldı. Çalışmada, “Raporda yer alan değerlendirmeler ışığında, Belçika, Fransa, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya ve Slovakya için aşırı bütçe açığı prosedürünün başlatılması gerekiyor” ifadesi kullanıldı.

Hazırlanan raporlar, aşırı açık prosedürlerinin başlatılmasına yönelik ilk adım olarak tanımlandı. Üye ülkelerin gelecek aylarda sunacakları çok yıllı harcama planları incelendikten sonra Komisyon, 7 ülkeye yönelik aşırı bütçe açığı prosedürlerini başlatma teklifini sunacak.

AB kuralları, üye ülkelerin kamu açık ve borçlarını sınırlandırıyor. Bu sınır aşıldığında uygulanacak tedbirlerin AB Komisyonu’na bildirilmesi ve etkin mücadelenin yapılması gerekiyor. Ancak, birçok AB ülkesi mali kurallara uymuyor.

Disiplin prosedürü, aşırı açık veren ülkelerin maliye politikalarını sıkılaştırmalarını amaçlıyor.

PARA CEZASI UYGULANABİLİR

Mali kurallara uymayan ülkeler, disiplin sürecinin sonunda para cezasına çarptırılabiliyor.

AB üyesi ülkeler, 2020’de Covid-19 salgını nedeniyle bu kuralları askıya alma kararı almış ve bütçe açıkları ile kamu harcamalarını hızla yükseltmişti. Bu uygulama, Rusya-Ukrayna Savaşı ve enerji ile enflasyon krizi ile devam etmişti.

2023 yılında kamu borcunun GSYH’ye oranının en yüksek olduğu AB ülkeleri yüzde 161,9 ile Yunanistan, yüzde 137,3 ile İtalya, yüzde 110,6 ile Fransa, yüzde 107,7 ile İspanya ve yüzde 105,2 ile Belçika olarak sıralandı.

Bütçe açığının en yüksek olduğu AB ülkeleri ise yüzde 7,4 ile İtalya, yüzde 6,7 ile Macaristan, yüzde 6,6 ile Romanya, yüzde 5,5 ile Fransa, yüzde 5,1 ile Polonya, yüzde 4,9 ile Malta ve Slovakya, yüzde 4,4 ile Belçika oldu.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Netanyahu’nun Ziyaretinin Ardından Macaristan’dan UCM’ye Rest: Çekilme Süreci Başlatılıyor

Macaristan hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taraf olma statüsünden...

Ankara’dan İsrail’e Sert Mesaj: “Yayılmacı Gündeminizi Türkiye’ye Saldırarak Gizleyemezsiniz”

Dışişleri Bakanlığı, İsrail hükümetinde görevli bazı bakanların Türkiye’yi hedef...

Fidan, Brüksel’de Yoğun Temaslarda: NATO Zirvesinde Kritik Görüşmeler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için...

Ankara’dan Orta Asya’daki Sınır Uzlaşısına Destek Mesajı

Türkiye, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın sınırlarının kesiştiği noktaya ilişkin...
error: Content is protected !!