Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 Yılı Yatırım Programı’nda ulaştırma ve haberleşme sektörünün en büyük bütçeyi aldığına dikkat çekerek, toplam 1 trilyon 444,4 milyar liralık yatırım ödeneğinin yüzde 30,5’inin bu alana ayrıldığını açıkladı.
Demir Yolu Yatırımları Zirvede
Bakan Uraloğlu, ulaştırma sektörüne ayrılan 439,9 milyar liralık bütçede, demir yollarının 221,2 milyar lira ile en büyük payı aldığını belirtti. TCDD Genel Müdürlüğü’ne 96,3 milyar lira, bakanlık tarafından yürütülecek diğer demir yolu projelerine ise 93,3 milyar lira tahsis edildi. Hedefin, yük ve yolcu taşımacılığının geliştirilmesi olduğu vurgulandı.
Kalkınma Yolu Projesi’nin demir yolu ayağı için de ödenek ayrıldığını kaydeden Uraloğlu, Gaziantep-Şanlıurfa ve Şanlıurfa-Mardin hızlı tren hatlarının programa dahil edildiğini duyurdu. Gaziantep-Şanlıurfa hızlı tren hattı için 300 milyon lira, Şanlıurfa-Mardin hattı için ise 10 milyon liralık bütçe planlandı.
Kara Yolu ve Kent İçi Ulaşım Projeleri
Kara yolu projelerine 157,5 milyar lira ayrıldığı ifade edilirken, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne 156,1 milyar lira tahsis edildiği, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Bakanlık için 1,4 milyar lira ayrıldığı belirtildi. Otoyol yatırımları için de 11 milyar liralık bütçe öngörüldü.
Kent içi ulaşım projeleri kapsamında ise 20,9 milyar liralık yatırım planlandığı ve bu ödeneğin tamamen Bakanlığın kullanımına tahsis edildiği açıklandı.
Hava, Deniz ve Haberleşme Yatırımları
Hava yolu sektörüne 20 milyar 40 milyon liralık yatırım ayrıldığı belirtilirken, Devlet Hava Meydanları İşletmesi için 16,6 milyar lira, Bakanlık için 2,1 milyar lira, Meteoroloji Genel Müdürlüğü için 1,2 milyar lira, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü için ise 500 milyon lira bütçe tahsis edildi.
Deniz yolu projelerine 7,1 milyar lira ayrılırken, bunun 3,9 milyar lirası Bakanlık kullanımına, 450 milyon lirası TCDD’ye, 115 milyon lirası ise Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne tahsis edildi.
Haberleşme sektörüne yönelik olarak ayrılan 1,9 milyar liralık bütçenin 314 milyon lirası Bakanlığa, 1 milyar 55 milyon lirası TRT’ye, 50 milyon lirası ise İletişim Başkanlığı’na ayrıldı.
Öne Çıkan Ulaştırma Projeleri
Bakanlık, yerli üretime verdiği destek kapsamında, Milli Elektrikli Tren Seti için 5,6 milyar lira, 95 elektrikli ana hat lokomotif temini için 6,3 milyar lira ayırdı. Ayrıca 49 yolcu vagonunun temini için 2,5 milyar lira bütçe ayrıldığı ifade edildi.
Öne çıkan demir yolu projeleri arasında Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren hattı için 18,4 milyar lira, Ankara-İstanbul hızlı tren projesinde depo ve hat ilavesi için 8,2 milyar lira, Çerkezköy-Kapıkule hattı için ise 16 milyar liralık yatırım planı yer aldı.
Trafik Güvenliğine 9,6 Milyar Liralık Bütçe
Kara yollarındaki trafik güvenliğini artırmaya yönelik çalışmalara da ciddi bir bütçe ayrıldı. Yol kenarındaki beton ve çelik korkuluk sistemleri, trafik işaretleme çalışmaları için 9,6 milyar lira harcanacak. Kaza kara noktalarının iyileştirilmesi için 1,1 milyar lira, kavşak düzenleme projeleri için 1,3 milyar lira tahsis edildi.